Apelsin- och chokladtårta med yuzu

Apelsin och chokladtårta med yuzu
Foto: Tea Malmegård
Tea Malmegård 2016
Tea Malmegård 2016

Apelsin- och chokladtårta med yuzu

20 ingredienser

Ljuvlig tårta av Tea Malmegård med apelsinbotten, yuzukräm och chokladgrädde.

Ingredienser

Choklad chantilly

  • 300 g grädde
  • 75 g mörk choklad

Kanelrostade hasselnötter

  • 100 g hasselnötter, skalade och rostade
  • 15 g florsocker
  • 1 g malen kanel
  • 0,5 krm salt

Apelsinbotten

  • 240 g vetemjöl [4 dl]
  • 3 g salt [0,5 tsk]
  • 15 g bakpulver [1 msk]
  • 300 g strösocker [3,75 dl]
  • 125 g mjölk [1,25 dl]
  • 125 g olja [1,25 dl]
  • 165 g ägg, rumstempererade [3 st]
  • 125 g apelsinsaft och zest [1,25 dl]

Yuzukräm

  • 100 g citronjuice och zest [1 dl]
  • 50 g yuzujuice [1 dl]
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g gulor [2 st]
  • 1 förp kondenserad mjölk [400 g]

Dekoration

  • kakao

Gör så här

Choklad chantilly

  1. Koka upp grädden och slå över chokladen. Blanda med en visp tills chokladen har smält ordentligt. Ställ in i kylen och låt svalna i minst 1h.

Kanelrostade hasselnötter

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered en djup plåt med ett bakplåtspapper. Lägg i alla ingredienser, blanda runt och rosta.

Apelsinkaka

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla en springform (24 cm i diameter) och lägg bakplåtspapper i botten.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver och strösocker i en bunke.
  3. Rör ihop mjölk, vegetabilisk olja och ägg.
 Blanda i de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en smet.
  4. Tillsätt apelsinsaften och zestet. Häll smeten i formen och grädda i mitten på ugnen på 170 grader i cirka 40-45 minuter.
  5. Ta ut kakan och låt den svalna.

Yuzukräm

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda zest, juice, ägg och kondenserad mjölk i en bunke. Låt stå i 15 minuter och sila sedan av zestet. Häll över avsvalnad apelsinkaka och baka i cirka 15 minuter tills krämen ”stannat”.

Montering

  1. Vispa försiktigt upp choklad chantillyn, tar max 1 minut med elvisp eller bakmaskin. Spritsa toppar runt kakans ytterkant och jobba dig inåt. Pudra med kakao, lägg på nötter och servera!