Mustig höstgryta

Mustig höstgryta
Foto: TV4

Mustig höstgryta

Av: Anton - Oslo

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

4-5 h

En riktigt god gryta med högrev, lök och rotfrukter. Serveras med potatismos och fetaostsallad.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck
Masi Passo Doble
Artikelnummer 6156
Ursprung Italien
Mustigt appassimento-vin på delvis torkade druvor som ger kraft och frukt till mustiga grytor.

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • 1,5 kg högrev, marmorerat
  • 3 gula lökar, finhackade
  • 3-5 klyftor vitlök, finhackade/rivna
  • 1 stjälkselleri [ca 200 g]
  • 1-2 palsternackor
  • 2-4 morötter
  • 6-10 svartpepparkorn
  • 2-4 kryddpepparkorn
  • 2-3 enbär, hela
  • 4-6 lagerblad
  • 3-4 dl rött vin

Potatismos à la Anton

  • 50 g smör
  • 8 potatisar, sköljda, i bitar, med skal
  • 2-3 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 2 krm peppar ) (svart eller vit (efter smak)

Krämig fetasallad

  • 400 g fetaost
  • 1 rödlök, hackad
  • 100 g rucolasallad
  • 200 g körsbärstomater
  • salt
  • peppar

Gör så här

Gryta

  1. Sätt ugnen på 175 grader och blötlägg en lergryta.
  2. Hacka köttet i fina grytbitar och rensa från överflödigt fett. Salta och peppra och håll rumstempererat i ca 30 min.
  3. Finhacka lök och vitlök och fyll lergrytan. Smält smör med olja och häll över lökbädden.
  4. På med köttet på bädden och täck det med rotfrukter i lagom stora bitar och kryddor. Häll över vinet och skåda din kreation.
  5. Låt stå i ugnen i 3-5 timmar, ju längre desto bättre. När det närmar sig klart, smaka av och krydda extra om nödvändigt.

Mos

  1. Koka delade och sköljda potatisar tills färdiga, ca 40 min.#
  2. Häll av vattnet och tillsätt smör och mjölk efter smak. Mixa, salta och peppra. Smaka av.

Fetasallad

  1. Skölj rucola och tomater.#
  2. Hacka lök och dela tomaterna. Blanda ihop allt till en sallad, tillsätt fetaost.