Symfonilax med rotfruktsschlager

Symfonilax med rotfruktsschlager
Foto: TV4

Symfonilax med rotfruktsschlager

Av: Anna Savhed

Från: Halv åtta hos mig

26 ingredienser

1h

Festligt, smakrikt och nyttigt! Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsbakad lax

  • 800 g färsk lax, hel
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk pesto
  • 1 dl crème fraische (med hög fetthalt)
  • 70 g pinjenötter

Rotfruktsschlager

  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 1 palsternacka
  • 1 rotselleri
  • 1 kålrot
  • 5 msk olivolja
  • 2 msk ströbröd
  • 1 msk persilja (eller annan örtkrydda)
  • 1 tsk salt (endast om örtkryddan ej innehåller salt)
  • 1 tsk nigellafrö

Ört- & fetaostcrème

  • 2 dl crème fraîche
  • 100 g fetaost (av den krämiga sorten)
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk örtkrydda, grovmalen
  • ev salt

Avocadosallad

  • 1 avokado
  • 100 g mâchesallad
  • 12 minitomater
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 krm havssalt

Gör så här

  1. Blanda ihop alla ingredienser väl till ört- och fetaostcrémen, ställ in i kylen.
  2. Skala rotfrukterna och skär dem i snygga stavar.
  3. Häll lite olivolja i botten på en braspanna och strö över lite ströbröd, lägg i rotfruktsstavarna, strö över örtkrydda, ev havssalt och nigellafrön. Häll över resten av olivoljan och blanda allting försiktigt. Grilla i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter.
  4. Rosta nötterna i en torr teflonpanna. Lägg laxfilén med skinnsidan nedåt i en ugnsform. Salta lätt.
  5. Blanda ihop pesto med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar och bred över fisken. Stek i ugnen i på 180 grader i ca 20-25 minuter. Strö över pinjenötterna.
  6. Blanda machésallad med olivolja och salt i en liten skål. Skala avokadon och skär den i tunna klyftor. Skala och skiva rödlöken. Skölj och dela tomaterna på hälften. Lägg machésallad på alla tallrikarna och lägg på tomater, rödlök och avokado så att det ser snyggt och färgglatt ut.