Koka riset med vatten och lite salt under tätt lock i 10-12 minuter. Späd
med mjölken och koka upp som en vanlig risgrynsgröt. Koka på minsta möjliga värme i ca 45 minuter. Rör om då och då.
Klipp upp vaniljstången på längden så att vaniljkristallerna (de små svarta kornen) inuti blir åtkomliga. Skrapa ur dem med en liten kniv. Lägg ner
både stång och vaniljkorn i den heta gröten, rör om och låt det hela kallna
under lock.
Grovhacka mandeln. Blanda ner mandelhack och lätt vispad grädde i gröten. Smaksätt med siktat florsocker efter smak. Lägg upp mandelriset i en
skål och ställ skålen svalt.
Lägg körsbärsmarmelad eller sylt i en liten kastrull. Smält över svag värme tillsammans med vatten och gärna portvin. Rör om väl. Häll upp körsbärssåsen i en skål och servera såsen kall till mandelriset.