Barrys cheesecake

Anna och Fanny Bergenström
Anna och Fanny Bergenström

Barrys cheesecake

77

14 ingredienser

En fantastisk cheesecake! Den är dryg och räcker till minst 8-10 personer. Serveras med ljuvlig citronsås och frukt.

Ingredienser

portioner8
  • 10 digestivekex
  • 100 g smör, smält
  • 400 g färskost
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 dl crème fraîche (ej lätt)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 dl florsocker, siktat
  • 3 msk citron, pressad
  • 0,75 dl vatten
  • 1 äggula
  • 1 tsk majsstärkelse
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Smula sönder kexen och blanda med smält smör (för hand eller i matberedare). Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar botten.
  2. Grädda botten i 5-10 minuter i 200° ugnsvärme med en bit folie under bakformen (den kan läcka). Ställ åt sidan.
  3. Mosa omsorgsfullt philadelphiaosten med en gaffel eller kör den i food processor. Blanda ner äggen och sockret och mixa allt till en röra. Fördela över kexbottnen.
  4. Grädda i 180° ugnsvärme i ca 35 minuter. Låt kakan kallna.
  5. Blanda till översta lagret en röra av crème fraiche, vaniljsocker och florsocker. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180° ugnsvärme i 6–7 minuter, så att ytan stelnar något lite. Låt kakan kallna.
  6. Blanda till citronsåsen i en liten rostfri kastrull citronsaft, vatten, äggula, majsenamjöl och socker.
  7. Sjud upp allt försiktigt, låt det inte koka i vanlig mening, och rör i såsen medan den tjocknar lite. Avsluta eventuellt med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt såsen kallna helt.
  8. Servera kakan (på portionstallrikar) i bitar, skeda lite av såsen runt om och garnera fint med frukt och bär och kanske några blad citronmeliss.