Barrys cheesecake
Barrys cheesecake
14 ingredienser
En fantastisk cheesecake! Den är dryg och räcker till minst 8-10 personer. Serveras med ljuvlig citronsås och frukt.
Ingredienser
- 10 digestivekex
- 100 g smör, smält
- 400 g färskost
- 3 ägg
- 1,5 dl strösocker
- 4 dl crème fraîche (ej lätt)
- 1 msk vaniljsocker
- 1 dl florsocker, siktat
- 3 msk citron, pressad
- 0,75 dl vatten
- 1 äggula
- 1 tsk majsstärkelse
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk smör
Gör så här
- Smula sönder kexen och blanda med smält smör (för hand eller i matberedare). Bred ut och platta till smulorna i en pajform med löstagbar
- botten.
- Grädda botten i 5-10 minuter i 200° ugnsvärme med en bit folie under bakformen (den kan läcka). Ställ åt sidan.
- Mosa omsorgsfullt philadelphiaosten med en gaffel eller kör den i food processor. Blanda ner äggen och sockret och mixa allt till en röra. Fördela över kexbottnen.
- Grädda i 180° ugnsvärme i ca 35 minuter. Låt kakan kallna.
- Blanda till översta lagret en röra av crème fraiche, vaniljsocker och florsocker. Bred ut på den helt kalla kakan. Grädda i 180° ugnsvärme i 6–7 minuter, så att ytan stelnar något lite. Låt kakan kallna.
- Blanda till citronsåsen i en liten rostfri kastrull citronsaft, vatten, äggula, majsenamjöl och socker.
- Sjud upp allt försiktigt, låt det inte koka i vanlig mening, och rör i såsen medan den tjocknar lite. Avsluta eventuellt med att vispa ner 1 msk kallt smör och låt såsen kallna helt.
- Servera kakan (på portionstallrikar) i bitar, skeda lite av såsen runt om och garnera fint med frukt och bär och kanske några blad citronmeliss.