Cassoulet

Cassoulet
Foto: Tina Axelsson
Anna Lind Lewin och Zeke Lind
Anna Lind Lewin och Zeke Lind

Cassoulet

15 ingredienser

Fransk gryta med kött, korv och bönor. en cassoulet passar det mesta. Smaken blir bara rikare av blandningen. Viktigast är de vita bönorna och korven. Den här grytan passar bra att göra på allehanda överblivet kött, både lamm-, nöt- och fläskkött, kyckling och korv. Om du har tid, prova att lägga torkade bönor i blöt och låta dem koka med i grytan.

I traditionella recept använder man gås- eller ankfett och speciella korvar från Toulouse.

Ingredienser

  • grytbitar (t ex lamm)
  • kyckling, gärna lårbitar
  • 2 chorizo, bratwurst eller annan smakrik korv
  • 2 morötter
  • 0,25 rotselleri
  • 2 klyftor vitlök
  • 3 gula lökar
  • 2 msk olja
  • 100 g rökt sidfläsk (eller bacon)
  • rosmarin, timjan eller oregano
  • 2 förp hela konserverade tomater
  • 1 dl rött vin
  • 1 buljongtärning (ekologisk)
  • 0,5 förp svarta bönor
  • 1 förp vita stora bönor (eller motsvarande mängd blötlagda)

Gör så här

  1. Tärna köttet och korven i bitar om 2–3 cm. Hacka grönsaker och lök. Hacka sidfläsk eller bacon i mindre bitar. Fräs det tillsammans med lök, morot och selleri i lite olja i en tjockbottnad gryta. Tillsätt de hackade kryddörterna och bönorna, om du använder torkade, blötlagda. Om du har grytkött som behöver koka längre för att bli mört, lägg i det nu.
  2. Tillsätt konserverad tomat, vin och buljongtärning, häll på vatten om det behövs och låt koka i cirka 20 minuter. Tillsätt korv och kyckling i bitar.
  3. Koka tills köttet är klart. Tillsätt sist de konserverade bönorna. Värm och servera med gott bröd. Grytan blir ofta ännu godare dagen efter.