Parmesanpanerad plattfisk med örtpotatis

Parmesanpanerad plattfisk med örtpotatis
Foto: Martin Skredsvik
Anna JonassenUlrika Jisland
Anna JonassenUlrika Jisland

Parmesanpanerad plattfisk med örtpotatis

10

15 ingredienser

Plattfisk får man tag på året om. Hittar man inte färsk finns det fina styckfrysta filéer i de flesta frysdiskar. Har man ingen parmesanost hemma byter man ut den mot vanligt ströbröd. /Anna & Ulrika

Ingredienser

portioner4

Fisk

  • 8-10 rödspättafiléer
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 200 g parmesanost
  • smör, till stekning
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

potatis

  • 8-10 potatisar
  • 1 citron
  • 2 klyftor vitlök
  • blandade färska örter (det man har tillgång till och tycker om)
  • smör
  • olivolja
  • flingsalt
  • peppar

Gör så här

  1. Fisk
    Häll upp mjölet, uppvispat ägg och fint riven parmesanost i varsin skål. Spara gärna lite parmesan till serveringen.
  2. Vänd därefter spättafiléerna i mjölet, äggen och till sist i den rivna parmesanosten i nämnd ordning.
  3. Stek dem sedan i smör ett par minuter på varje sida.
  4. Salta och peppra under stekning.
  5. Potatis
    Skär potatisen i skivor.
  6. Finriv skalet från en väl tvättad citron.
  7. Finhacka vitlök och örter.
  8. Lägg en klick smör i en stekpanna och stek potatisskivorna tills de fått fin gyllenbrun färg och blivit mjuka.
  9. Salta och peppra.
  10. Strö över citronraspet, finhackad vitlök och örter.
  11. Häll över en skvätt olivolja och låt allt steka tillsammans.
  12. Avsluta med att pressa över lite fräsch citronsaft och strö på lite flingsalt.
  13. Servera till den frasiga fisken.