Laxburgare med limeaioli

Laxburgare med limeaioli
Foto: Martin Skredsvik
Anna JonassenUlrika Jisland
Anna JonassenUlrika Jisland

Laxburgare med limeaioli

19 ingredienser

Ett bra sätt att få barnen att äta fisk. Gör en burgare. /Anna & Ulrika

Det är gott att även steka eller grilla brödet lite lätt.

Ingredienser

portioner

Burgare

  • 500 g laxfilé
  • 0,5 gul lök
  • 1 ägg
  • 0,5 dl matlagningsgrädde
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 1,5 dl ströbröd
  • smör, till stekning
  • 1 mango
  • 1 rödlök
  • grön sallad
  • 1 paprika
  • 6 skivor lantbröd

Limeaioli

  • 1 äggula
  • 1 dl olivolja
  • 1 limefrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • 0,5 krm strösocker

Gör så här

Limeaioli

  1. Lägg en äggula i en skål och häll i olivolja droppvis under kraftig vispning.
  2. Pressa i cirka 2 matskedar limesaft eller mer om man vill ha mycket syra.
  3. Blanda ner finhackad vitlök.
  4. Smaka av med salt och en nypa socker.

Burgare

  1. Skär laxen i mindre bitar.
  2. Lägg den i en matberedare tillsammans med hackad lök, ägg och matlagningsgrädde.
  3. Kör till en fin färs.
  4. Salta och peppra.
  5. Forma till fyra rejäla burgare och vänd dem i ströbrödet.
  6. Stek dem sedan gyllenbruna i smör, 3–4 minuter på varje sida.
  7. Skär upp grönsakerna och lägg dem på brödet tillsammans med de nystekta laxburgarna, använd en hel brödskiva i botten och toppa med en halv.
  8. Servera limeaiolin till.
  9. Det är gott att även steka eller grilla brödet lite lätt.