Pepparkaksdeg till Eksta pepparkakor
Pepparkaksdeg till Eksta pepparkakor
10 ingredienser
Baka pepparkakor på pepparkaksdeg efter recept från kokboken Vinterns goda ting.
De här receptet på pepparkakor kom till i ett gotländskt kök för många år sedan. Degen verkar lite lös till att börja med men efter att ha vilat ett eller helst två dygn är den lätt att kavla ut. Man behöver inte baka ut hela degen på en gång utan kan ha den liggande i kylskåpet.
Ingredienser
Pepparkaksdeg
- 4 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 2 dl ljus sirap
- 250 g smör (eller margarin)
- 2 msk malen kanel
- 1 msk malen kardemumma
- 1 msk malen nejlika
- 0,5 msk pomeransskal
- 14 dl vetemjöl [770 g]
- 1 msk bikarbonat
Gör så här
Pepparkaksdeg
- Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
- Skiva smöret eller margarinet och lägg ner det i en bunke. Mät upp alla kryddorna och häll dem i bunken. Slå över den heta sockerblandningen och låt stå en stund tills matfettet smält. Rör om då och då. Låt blandningen svalna så att den blir rumsvarm.
- Blanda mjölet väl med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop din pepparkaksdeg med en trägaffel.
- Låt nu degen vila i kylskåp i 1-2 dygn innan den bakas ut. Lägg den antingen väl övertäckt i sin bunke eller i en rejäl och rymlig plastpåse (kanske mest praktiskt). Under tiden hinner mjölet svälla, så att degen blir maximalt lättkavlad.
- Smörj plåtar med lite margarin eller smör eller använd bakplåtspapper.
- Knåda gärna degen lite lätt innan den kavlas ut en liten degbit i taget det är alltid enklast. Ta lite mjöl både på bakbordet och på kaveln. Ta ut pepparkaksfigurer med mått. Lyft över kakorna till plåten med hjälp av en stekspade.
- Garnera gärna de utkavlade kakorna med skållade halva mandlar, som i så fall måste tryckas ner i kakorna för att verkligen fastna under gräddningen.
- Grädda kakorna i mitten av ugnen i 180 graders ugnsvärme i 8-10 minuter. Passa noga, pepparkakor bränns lätt.