Anna Broms lamm med apelsin, fänkål och romesco

12 röster
5 h
6-8
Anna Broms lamm med apelsin, fänkål och romesco
Foto: Tv4

Anna Broms fantastiskt goda lammstek som hon serverade som varmrätt i Kockarnas kamp.

Visa mer
5 h
6-8

Du behöver

  • 1 svensk lammstek på ben
  • 7,5 dl vitt vin
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan
  • 1 röd chilifrukt, grovt hackad
  • 4 gula lökar, skivade
  • 2 fänkål, kvartade
  • 1 apelsin, skal
  • 0,5 citron, skal
  • 1 knippe persilja
  • smör till stekning

Romescosås

  • 3 röd paprikor
  • 30 g mandlar (marcona)
  • 30 g pinjenötter
  • 50 g skalade hasselnötter
  • 30 g surdegsbröd
  • 1 dl spansk olivolja
  • 3 msk sherryvinäger eller rödvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 knippe persilja
  • 10 soltorkade tomater
  • 0,5 röd chilifrukt
  • salt
  • peppar

Till servering

  • mycket hackad persilja
  • en god spansk olivolja
  • fint strimlat apelsinskal från en apelsin
  • fint strimlat citronskal från en citron
  • grovt brutet surdegsbröd

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 165 grader.
  2. Salta och peppra lammet. Bryn det i panna med mycket smör, skalade vitlöksklyftor och några kvistar timjan.
  3. Häll av allt fett och lägg lammet i en ugnssäker form på en en bädd av chili, fänkål, lök, timjankvistar, tunna skalremsor av apelsin och citron samt persiljekvistar. Häll på vinet.
  4. Lammstek på ben behöver ca 3-4 timmar beroende på storlek. Steken är färdig när den släpper lätt runt benet, prova med en gaffel att dra lätt isär köttet.
  5. osta av paprikor hårt under grill med skalet upp tills paprikorna blir svarta. Lägg paprikorna i en skål, täck med plast och vänta 10 minuter tills dom svalnat. ta bort allt skal och torka av med papper.
  6. Romescosås
    Rosta paprikorna hårt under grill med skalet upp tills paprikorna blir svarta. Lägg paprikorna i en skål, täck med plast och vänta 10 minuter tills de har svalnat. Ta bort allt skal och torka av med papper.
  7. Kör alla ingredienser till såsen i en mixer till en chunkey sås, den ska inte bli helt slät.
  8. Strö persilja, apelsin- och citronskal över lammet. Ringla över olivolja. Servera med surdegsbröd och såsen.
12 oktober 2018
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept