Kalvinnanlår med tryffelpotatismos

Foto: TV4
Kalvinnanlår med tryffelpotatismos
19 ingredienser
1h
Kalvinnanlår med tryffelpotatismos, äpple- och rödlökschutney.
Dryckestips
Santa Carolina Baricca Gran Reserva
Ann-Louise bjöd även på
Kolla in alla recept och läs mer om
Receptet är från tv-programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
chutney
- 1 äpple (stort)
- 1 rödlök
- smör, att steka i
- 0,5 dl vatten
- 1 msk rödvinsvinäger
- 1 msk honung, flytande
- 1 tsk kycklingfond
- 1 msk kinesisk soja
- peppar (efter smak)
Tryffelpotatismos
- 1 kg mandelpotatis
- 2,5 dl mjölk
- 5 msk smör
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- 1 tsk vit tryffelolja (knappt)
Kalvinnanlår
- 600 g kalvinnanlår (eller kalventrecôte)
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- färsk oregano, till garnering (eller timjan)
Gör så här
Chutney
- Skär äpplet i tärningar och löken i tunna klyftor.
- Fräs i panna med en stor klick smör.
- När allt fått lite färg - sänk värmen och vatten, rödvinsvinäger, koncentrerad kycklingfond, flytande honung och kinesisk soja.
- Låt allt puttra tills det blivit en aning mjukt.
- Peppra.
Tryffelpotatismos
- Skala och skölj potatisen.
- Skär den i mindre bitar.
- Koka dem i saltat vatten tills de blir mjuka, ca 15 minuter.
- Häll av vattnet och ånga av potatisen.
- Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt eller elvisp.
- Späd potatisen med varm mjölk och med en klick smör. Gärna lite mer mjölk och smör för att få den lite extra lös och krämig.
- Krydda med salt och peppar och tillsätt en liten tesked vit tryffelolja innan servering.
Kalvinnanlår
- Salta och peppra köttet på båda sidorna.
- Lägg smör i varm panna och stek köttet ca 2 minuter på varje sida. När röd köttsaft börjar sippra ut från köttet - då är det färdigt!
- Lägg upp på varma tallrikar. Moset i mitten, kött och chutney på varsin sida.
- Garnera med till exempel färsk oregano eller timjan.