Ankbröst med potatispuré, rödvinssky och palsternackschips

Ankbröst med potatispuré, rödvinssky och palsternackschips

Ankbröst med potatispuré, rödvinssky och palsternackschips

Av: Olga - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h

Här har du en riktig pangrätt att bjuda gästerna på eller lyxa till helgmiddagen med.

Ingredienser

portioner

Ankbröst

  • 2 ankbröst (á 600 g)
  • rosmarin, krossad
  • salt
  • citronpeppar
  • smör, till stekning

Rödvinssky med aprikos

  • 1-2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • 2,5 dl rött vin
  • 4 torkade aprikoser
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 tsk majsstärkelse

Palsternackschips

  • 1 palsternacka
  • 1 dl rapsolja, till fritering

Puré

  • 6 mjöliga potatisar
  • 0,5 blomkål (litet huvud)
  • 30 g smör
  • 1 dl mjölk
  • salt

Till servering

  • lingon (färska eller upptinade)

Gör så här

Ankbröst

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Torka av ankbrösten med hushållspapper och krydda med salt, peppar och rosmarin. Lägg rikligt med smör i en stekpanna och stek ankbrösten på båda sidor tills det är gyllenbruna.
  3. Lägg ankbröst i en ugnssäker form och låt den ligga med en stektermometer i mitten av ugnen tills termometern visar 60 grader.

Sky

  1. Skala och finhacka lök och vitlök. Låt dem sedan mjukna upp i en kastrull tillsammans med smöret. Strö sedan över socker och låt mörkna. Tillsätt torkade aprikoser.
  2. Slå över vinet, vatten, fond och balsamvinäger. Låt sjuda så att ungefär hälften återstår. Sila av med finmaskig sil och vispa sedan i redning. Smaka av med salt och peppar.

Palsternackschips

  1. Skala palsternacka och skär i tunna strimlor med potatisskalare eller kniv.
  2. Hetta upp oljan till 160 grader och lägg i palsternackan. Fritera till de är gyllenbruna, sedan lyft ur och låt dem rinna av på hushållspapper. Salta dem lätt.

Puré

  1. Koka potatisen och blomkålen mjuka i lättsaltat vatten. Mosa sedan grönsakerna och vispa i smör och lite mjölk till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
  2. Servera gärna med lingon som du strör på tallriken som sista touch!