Ankbröst med hasselbackspotatis och rödvinssås

Ankbröst med hasselbackspotatis och rödvinssås
Foto: TV4

Ankbröst med hasselbackspotatis och rödvinssås

Av: Linda - Sunne

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

2 h

Ugnsstekt ankbröst, hasselbackspotatis, buljongkokta grönsaker och rödvinsås. En riktig paradmåltid!

Dryck: Rött vin – Sonoma Hills, Pinot Noir 2012

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rödvinssås

  • 3 rödlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 dl rörsocker
  • 0,5 l utblandad kalvfond
  • 3,5 dl rött vin
  • 1 dl blandade bär, vinbär, blåbär och lingon
  • 5 enbär, mortlade
  • majsstärkelse, till redning
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 tsk smör, att blanka av med

Ugnsbakat ankbröst

  • 2 ankbröst (à 300 g)
  • 10-12 enbär, mortlade
  • 0,5 tsk peppar
  • 0,5 tsk salt
  • smör, till stekning

Buljongkokta grönsaker

  • 3 morötter (stora)
  • 4 broccolibuketter
  • 2 buljongtärningar

Hasselbackspotatis

  • 12 mindre fasta potatisar
  • 1-2 msk smör, smält
  • 1 msk olja
  • salt

Gör så här

Rödvinssås

  1. Skala och skiva rödlök och vitlök och stek hårt i smör. Rör ofta och tillsätt råsockret, glasera i några minuter. Slå över kalvfond och rödvin och koka upp. Låt koka utan lock och reducera till hälften.
  2. Tillsätt bären och de mortlade enbären och sjud i 10 minuter. Sila och red av med maizenamjöl. Smaksätt med salt och peppar. Rör ner en klick smör före serveringen för att blanka av såsen

Ankbröst

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Ta fram köttet och låt det bli rumstempererat. Gnid in köttet med mortlade enbär, nymalen svartpeppar och lite salt. Lägg ankbrösten i en ugnsform med folie i botten, sätt i termometer och ugnsstek tills köttet är 49 grader (ca 25 min).
  2. Ta ut köttet och låt vila upp till 52 grader. Bryn i smör på båda sidor. Skär upp i 6-8 mm tjocka skivor.

Buljongkokta grönsaker

  1. Skala morötterna och skär dem ca 5 cm långa. Skär av en färsk broccoli och ta 4 stora fina broccolibuketter. Koka upp vatten i två olika grytor. Tillsätt en buljongtärning i respektive gryta. Koka morötter i ca 16-17 min och broccolin i ca 4-5 min.

Hasselbackspotatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen. Skär den i tunna skivor, men inte helt igenom. Skär en extra gång på en sida för att få den platt. Ställ potatisarna med den skårade sidan upp i en ugnssäker form. Pensla dem med smält smör och olja. Strö på lite salt.
  2. Baka potatisen mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut dem och vänd över smör. Baka potatisen ytterligare 10 minuter eller tills potatisen är mjuk och har en gyllenbrun yta. Höj gärna värmen och plåtens placeringen de sista minuterna.
  3. Lägg upp allting snyggt på tallrikar och servera!