Anka på kinavis med japanska sobanudlar

Anka på kinavis med japanska sobanudlar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Anka på kinavis med japanska sobanudlar

19 ingredienser

Här serveras kinesisk anka kokt i en smakrik lag och med japanska bovetenudlar. Koklagen reduceras till en kryddig doftande glaze som penslas på det kalla ankköttet. Ankbrösten kan gärna förberedas dagen före servering. Använd gärna muscovadosocker till koklagen. En matsked kardemummakapslar motsvaras av 1/2 msk kardemummakärnor.

Ingredienser

portioner
  • 2 ankbröst, à 350 g

Koklag:

  • 50 g färsk ingefära
  • 1 tsk hel nejlika
  • 1 msk hela gröna kardemummakapslar
  • 4 hela stjärnanis
  • 3 hela kanelstänger (à 5 cm)
  • 0,5 dl risvinäger
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 l vatten

Nudelsallad:

  • 200 g sobanudlar
  • 1 gurka
  • 2 salladslökar

Sojadressing:

  • 2 apelsiner
  • 2 limefrukter
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 röd spansk peppar
  • 0,5 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Putsa ankbrösten fria från senor och överflödigt fett. Skär skåror i skinnet på ankbrösten i form av ett rutmönster och lägg dem med skinnet nedåt i en kall stekpanna. Sätt pannan på låg värme och stek skinnsidan i 10–15 minuter. Häll fortlöpande bort det fett som smälter ut i pannan. Höj värmen när skinnet fått fin färg och salta köttsidan. Vänd sedan och stek köttsidan i 30 sekunder. Ta upp och låt ankbitarna vila.
  2. Skala och skiva ingefäran. Häll 2 liter vatten i en 5-litersgryta och tillsätt nejlikor, kardemumma, stjärnanis, kanel, ingefära, risvinäger, socker och soja. Koka upp och stick in en köttermometer i ett av ankbrösten och lägg ner båda i koklagen. Sjud försiktigt tills innertemperaturen är 55 °. Lyft upp ankbrösten och ställ dem i kylen. Koka ihop lagen på hög värme tills ca 2 dl återstår. Sila och kyl lagen, häll den i en fryspåse och lägg i ankbrösten. Låt stå i kylen minst 2 timmar. Lägg ankbrösten med skinnet mot skärbrädan och skär köttet i tunna skivor.
  3. Sojadressing: Pressa apelsinerna och limen. Blanda saften med soja och sesamolja till en dressing. Skär pepparfrukten på längden, ta ut kärnorna och finhacka pepparfrukten. Blanda ner hacket och sesamfrön i dressingen.
  4. Koka sobanudlarna al dente i saltat vatten. Häll av vattnet i durkslag och spola dem kalla. Skala, dela och kärna ur gurkan och skär den i tändsticksstora strimlor. Lägg gurka och nudlar i en skål, slå på sojadressingen och blanda väl. Finstrimla salladslökarna och krydda ankskivorna med salt och peppar. Lägg upp salladen på fyra tallrikar, lägg på ankbröstskivor och strö över salladslök.