Anka med druvsås

Anka med druvsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Anka med druvsås

14 ingredienser

Till anka passar det mycket bra med frukt.

Ingredienser

portioner
  • 1 anka
  • äppelklyftor och druvor som tillbehör
  • salt
  • peppar

Sås:

  • 0,5 förp bacon, strimlat
  • 2,5 dl morot, lök, rotselleri, finhackade
  • 1,5 dl champinjoner, hackade
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk margarin
  • 2,5 dl hönsbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 2 msk tomatpuré
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Dela ankan i bröstbitar och lår. Krydda och stek den klar mitt i ugnen.
  2. Fräs under tiden de hackade grönsakerna och bacon i en gryta med matfett. Pudra över mjölet, späd med buljongen och sjud i 15 minuter.
  3. Mixa såsen. Koka upp den på nytt. Tillsätt ett par matskedar av stekskyn från ankan och vinet. Rör ner tomatpurén och smaka av med kryddor. Koka upp och skumma ytan.
  4. Skär upp ankbrösten och lägg på fat tillsammans med de delade låren. Häll över såsen. Garnera med druvor och stekta äppelklyftor.