Änglamat

8 röster
1 h + 1 natt i ugn
4
Änglamat
Foto: Lennart Weibull

Den här desserten med hemgjord vaniljglass, kolasås, krispig maräng och söta drömmar blir ett underbart gott avslut på middagen.

1 h + 1 natt i ugn
4
4 portioner

Du behöver

Vaniljglass

  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 75 g strösocker
  • 0,5 vaniljstång, urgröpt
  • 3 äggulor
  • 0,5 gelatinblad
  • 0,5 tsk salt

Kolasås

  • 100 g strösocker
  • 1 dl grädde
  • 75 g mörk sirap
  • 0,5 vaniljstång
  • salt

Maräng

  • 35 g strösocker
  • 40 g vatten
  • 2 äggvitor
  • 1,6 dl strösocker
  • 1 tsk citronsaft

Drömmar

  • 50 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 0,5 dl rapsolja
  • 0,5 msk hjorthornssalt
  • 2 dl vetemjöl

Servering

  • 1 dl grädde, lättvispad
  • 1 dl lingon, frysta

Gör så här

  1. Vaniljglass
    Koka upp mjölk och grädde med hälften av sockret och vaniljstången.
  2. Vispa äggula med resten av sockret fluffigt. Slå över kokande gräddmjölk på ägget och häll tillbaka allt i kastrullen. Värm till 85 grader.
  3. Tillsätt gelatinblad och salt. Kyl, sila och frys i glassmaskin.
  4. Kolasås
    Smält sockret i botten på kastrull till en ljus karamell, tillsätt resten av ingredienserna och låt koka 5 minuter. Sila och kyl.
  5. Maräng
    Koka socker och vatten till 122 grader.
  6. Vispa äggvita, socker och citron fluffigt och tillsätt den varma sockerlagen i en tunn stråle. Vispa på halvfart tills marängen är rumstempererad.
  7. Bred ut marängen på bakplåtspapper och torka över natten i ugnen på 65 grader.
  8. Drömmar
    Rör smör, socker och vaniljsocker mjukt i blandare med vinge. Tillsätt oljan i en tunn stråle.
  9. Blanda hjorthornssalt med lite av mjölet och blanda ner det i smeten. Blanda sedan i resten av mjölet.
  10. Forma degen till stora bollar och lägg med stora mellanrum på bakplåtspapper och platta till dem. Baka på 150 grader i ca 20 minuter. Låt svalna och smula kakorna sedan till servering
  11. Servering
    Servera glassen med kolasås, maräng, krossade drömmar, lingon och lättvispad grädde.
5 januari 2020