Ångade italienska köttbullar i tomatsås

koket.se
Ångade italienska köttbullar i tomatsås
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård
Kockarnas kamp 2017 Erik Videgård

Ångade italienska köttbullar i tomatsås

18 ingredienser

30 m

Har du testat att ånga köttbullar? Att ånga maten är näringsriktigt, enkelt, varsamt och framför allt väldigt gott!

Se Erik Videgård laga receptet

koket.se
Spela video

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 50 g ströbröd (glutenfritt vid behov)
  • 0,6 dl mjölk (eller sojadryck)
  • 450 g kalvfärs
  • 150 g parmesanost (eller vegetariskt alternativ)
  • 1 ägg
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 10 g färsk bladpersilja, finhackad [2 tsk]
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk fänkålsfrö, malda
  • 0,25 tsk torkad oregano
  • 0,25 tsk chiliflakes

Tomatsås

  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • 0,25 tsk chiliflakes
  • 30 ml olivolja [2 tsk]
  • 1 lagerblad
  • 0,5 msk malen svartpeppar
  • 800 g körsbärstomater
  • salt

Gör så här

Köttbullar

  1. Blanda ströbröd och mjölk, låt stå och svälla i 10 minuter.
  2. Blanda färsen med ost, ägg, vitlök, persilja och kryddor.
  3. Rör ner ströbrödsblandningen och forma köttbullar, ca 4 cm i diameter.
  4. Ånga köttbullarna i 20 minuter.

Tomatsås

  1. Fräs vitlöken och chilin i oljan utan att det tar färg.
  2. Tillsätt lagerblad, svartpeppar samt tomater och låt sjuda i 20 minuter.
  3. Smaka av med salt.
  4. Lägg ner köttbullarna i såsen och servera.