Kyckling som tror att den är kalkon

Kyckling som tror att den är kalkon
Foto: Husmorsorna
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Kyckling som tror att den är kalkon

10 ingredienser

Jag ville göra en riktig stuffad kalkon men min affär hade bara fryst kalkon och jag hade inte tid att vänta på att en 4 kilos fågel skulle tina. Så det blev kyckling istället. Jag fyllde den med salvia, vitlök, mandarin och självklart salt och nymald svartpeppar. Det blev smarrigt, jättesmarrigt och jag är säker på att om ni har lite mer framförhållning än vad jag hade så skulle den fyllningen sitta fint även i en kalkon.

En kalkon som väger 4-6 kilo räcker till ungefär 10 personer. Och 3 kycklingar som väger ungefär 1,5 kilo var räcker gott och väl till 10 personer. Vi fick ganska mycket kött över - men det gör vi soppa på. Här hittar du ett bra recept på

Kyckligsoppa

!

Servera ljus brunsås, krispig potatis, gelé och brysselkål till.

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg

.

Ingredienser

portioner
  • 3 kycklingar (à 1,5 kg eller 4-6 kg kalkon)
  • 4 vitlökar
  • några små gula lökar
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 kruka färsk timjan
  • torkad salviakrydda
  • 8 små clementin (eller 4 lite större)
  • olivolja
  • flingsalt med rosmarin
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader .
  2. Skölj din fågel och torka den med hushållspapper.
  3. Lägg fågeln i en ugnsfastform och stoppa in hälften av kryddorna, hälften av frukten, salt och peppar i den.
  4. Tag resten av kryddorna och klappa in dem utanpå fågeln.
  5. Skär små snitt i skinnet så att kryddorna kommer in i köttet.
  6. Stoppa in fågeln i ugnen. Det tar ungefär 1 och en halv timma att steka kycklingen. Och om du har en kalkon, tar det närmare 4 timmar. Om du har en digitaltermometer så skall innertemperaturen vara ungefär 70 grader på kalkonen.