Ängamat

Ängamat
Foto: Jenny Grimsgård
Anette Rosvall och Emma Hamberg
Anette Rosvall och Emma Hamberg

Ängamat

8

13 ingredienser

Använd helst späda, nyskördade grönsaker. Se soppan som sommarens sopp-pyttipanna!

Ingredienser

portioner4
  • 7,5 dl vatten
  • salt
  • 0,5 blomkål, i buketter
  • 3-4 små skalade morötter i skivor
  • 1 purjolök, i skivor (liten)
  • ca 100 g salladsärtor, strimlade (bulliga sockerärtor)
  • 100 g bladspenat, strimlad
  • 2 msk vetemjöl
  • 4-5 dl mjölk
  • salt
  • peppar
  • (grädde + äggula)
  • ca 1 dl persilja, hackad

Gör så här

  1. Koka upp vatten och salt och lägg i grönsakerna. Koka dem nätt och jämnt mjuka i ca 5 minuter.
  2. Häll grönsaker och spad i ett durkslag och låt spadet rinna av i en bunke. Häll sedan tillbaka det i grytan.
  3. Rör ut mjölet med lite av mjölken. Koka upp resten av mjölken tillsammans med spadet.
  4. Häll i mjölredning en under omrörning och koka i 3–5 minuter. Smaka kanske av lite till och rör ner grädde blandad med äggula om du vill.
  5. Lägg i grönsakerna och persiljan och servera med ett gott bröd.