Tjinuskipaj med lingon

16 röster

God kolapaj med fräsiga lingon. Syrligt och knäckigt.

Du kan läsa mer om Husmorsornas goda matlagning och stökiga kök på

Husmorsornas blogg.


Visa mer

Du behöver

  • 125 g smör
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl mjöl
  • 2 msk iskallt vatten
  • 4 dl lingon

Tjinuskikola

  • 2 dl grädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 100 g smör

Gör så här

  1. Smält smör till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl och vatten.
  2. Tryck ut i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°C. Nagga och grädda pajskalet ca 25 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och låt svalna.
  3. Låt grädde, sirap och socker koka i en kastrull 10–15 minuter. Testa smeten genom att droppa lite smet i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Eller kontrollera med en termometer att temperaturen nått 120°C. Ta av från värmen!
  4. Rör ner smör i tärningar och låt kolasmeten svalna.
  5. Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt. (Kan förvaras i kylskåp till servering.) Garnera pajen med bär strax före servering.
10 september 2009
Kökets kurser

laddar fler recept

Laddar fler recept