Pepparstekt tonfisk med chipotlesky och mango/tequilacoulis

Pepparstekt tonfisk med chipotlesky och mango/tequilacoulis
Foto: Maria Marteleur/TV4

Pepparstekt tonfisk med chipotlesky och mango/tequilacoulis

Av: Andreas Johansson

Från: Nyhetsmorgon

22 ingredienser

Tonfisk med tequila! En festlig helgrätt med sting.

Tequilatips till rätten:
Los Tres Toños specialitet är dess mer eller mindre påtagliga
rökighet (beroende på lagringstid), skapad genom en
producentunik metod. Tequila Selecto de Amatitans produkter är
så vitt vi vet det närmaste man kan komma Islay i Jalisco och de
borde upplevas av alla whiskyälskare! Den avnjuts bäst som
digestif/avec och serveras något under rumstemperatur i Riedels
tequilaglas. Los Tres Toños finns även som Blanco och Reposado.

Ingredienser

portioner
  • 400 g färsk tonfisk
  • diverse pepparkorn (svart-, rosè-, grön-, kryddpeppar)

Mango/tequila coulis

  • 1 mango
  • 2 cm ingefära
  • röd chilifrukt (spansk peppar)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 6 cl Tequila Garcia Lemon

Sötpotatiscréme med vanilj

  • 2 sötpotatisar
  • 3 dl crème fraîche
  • smör
  • 1 vaniljstång
  • cayennepeppar

Chipotlesky

  • 1 rödlök
  • smör
  • 2 msk farinsocker
  • 3 dl portvin
  • 3 dl kalvfond (utblandad, ej koncentrerad)
  • 4 chipotle (torkad rökt chili)

Mangosalsa

  • 1 mango
  • färsk koriander
  • röd chilifrukt (spansk peppar)

Gör så här

  1. Lägg hel svartpeppar, rosépeppar, grönpeppar, kryddpeppar och paprikapulver i en stekpanna
  2. och ge ordentligt med färg. Rör ofta. Låt svalna och mixa till ett pulver. Dela upp tonfisken i 4 bitar och rulla den i pulvret, stek i het panna med olivolja 30 - 50 sekunder på varje sida. Den skall vara rå i mitten. Kyl ner och skär sedan upp den i fina bitar.
  3. Mango/tequila coulis: Lägg 1 skalad hackad mogen mango i en kastrull med hackad ingefära och 1 cm röd chili. Häll på 3 dl vatten och 1 dl socker och koka på svag värme i 20 minuter. Häll i Tequila Garcia Lemon
  4. och mixa till en sås. Kyl ner, den ska serveras kall.
  5. Sötpotatiscrème: Skala sötpotatisen och skär den i mindre bitar. Koka mjuk i lättsaltat vatten. Mixa med stavmixer sönder potatisen tillsammans med 3 dl creme fraiche och en klick smör. Smaka av med salt, vanilj
  6. och cayennepeppar.
  7. Chipotlesky: Fräs rödlök i smör och tillsätt farinsockret. Låt det karamelliseras och slå sedan på portvin och ev
  8. lite matlagningasvin. Reducera till hälften och slå i kalvfond och chipotlechilin. Sjud i 10 min och låt sedan såsen stå och dra så att chilismaken går in i såsen.
  9. Mangosalsa: Hacka mangon fint och blanda med lite chili och koriander.