Svampsoppa med knyte

Svampsoppa med knyte
Foto: TV4

Svampsoppa med knyte

Av: Andreas - Malmö

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

En smakrik klar svampsoppa med smördegsknyten. Om det blir soppa kvar kan den kokas ner och frysas in, så att fonden kan användas nästa gång istället för buljong.

Vintips från Andreas
Gustav Lorentz, Gewürtstraminer, 2009

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 50 cl olivolja
  • 25 g smör
  • 500 g skogschampinjoner, delade
  • 1 gul lök, skalad och delad i klyftor
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 7 kvistar färsk bladpersilja
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 2,5 dl vatten + 3 tärningar svampbuljong alt. 0,5 l koncentrerad svampfond + 2 l vatten
  • 4 vitpepparkorn
  • 4 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 msk kinesisk soja
  • 15 g torkad karl-johansvamp (färsk är förstås ännu godare)
  • 200 g blandad svamp, stekt, (t ex kantareller och karl-johan)
  • salt
  • några droppar vit tryffelolja
  • 1 kvist färsk bladpersilja, hackad

Knyten

  • 25 g smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 200 g grönkål
  • 1 dl crème fraîche
  • malen kryddpeppar
  • salt
  • 50 g parmesanost, riven
  • 4 smördegsplattor, kavlade till 12 x 12 cm

Gör så här

Svampsoppa

  1. Värm oljan och smöret i en tjockbottnad gryta.
  2. Lägg i skogschamoinjonerna och löken och låt dem fräsa försiktigt på medelhög värme.
  3. Tillsätt nymalen svartpeppar, bladpersilja och vin.
  4. Koka med vinet på hög värme tills vätskan reducerats till ungefär hälften.
  5. Tillsätt vatten och buljongtärningar alternativt fond och vitpepparkorn, kryddpepparkorn, lagerblad och soja.
  6. Koka upp under lock.
  7. Sänk temperaturen och låt sjuda under lock i 2 timmar.
  8. Sila soppan och häll över i en vanlig kastrull.
  9. Tillsätt den torkade karl-johansvampen och koka ner soppan till ca halva sin ursprungliga vätskemängd, ca 1,5 liter.
  10. Ta av soppan från spisen.
  11. Stek den blandade svampen och dela upp den i 4 små, djupa tallrikar.
  12. Häll på soppa i tallrikarna, toppa med 3 droppar tryffelolja och strö lite persilja över.
  13. Servera med knyten.

Knyten

  1. Fräs schallottenlöken mjuk i smöret, tillsätt grönkålen och låt den mjukna, tillsätt eventuellt en matsked vatten.
  2. När kålen mjuknat rör ner creme fraiche, kryddpeppar, svartpeppar och salt efter behag och värm upp.
  3. Häll över i en skål och blanda med den rivna parmesanen och låt svalna.
  4. Lägg 1.5 msk av grönkålsblandningen mitt på smördegsplattorna, lyft upp hörnen och nyp ihop till ett litet knyte.
  5. Lägg dem på en smord plåt eller bakplåtspapper och pensla med ett uppvispat ägg.
  6. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter, tills de fått fin färg.