Panzanella, brödsallad från Toscana

Panzanella, brödsallad från Toscana
Foto: Anders Strand

Panzanella, brödsallad från Toscana

Av: Anders Strand

11 ingredienser

Brödet här i Toscana innehåller inget salt och torkar därför mycket snabbt. Fördelen med det är att det inte möglar och går att använda igen. Den här salladen är ett perfekt sätt att ta vara på gammalt överblivet bröd. Den blir god och matig och passar perfekt till lunch på sommaren eller som ett tillbehör till grillat kött.

Läs mer om Anders Strand och hans liv i Toscana

Ingredienser

portioner
  • 1 kg vitt bröd (torrt)
  • 2 gurkor
  • 5 tomater
  • 3 stjälkar stjälkselleri
  • 1 rödlök
  • 1 dl färsk bladpersilja
  • 1 dl basilika
  • 1 dl olivolja (extra virgin)
  • 1,5 msk rödvinsvinäger
  • salt [efter smak]
  • svartpeppar [efter smak]

Gör så här

  1. Skär av skorpan på det torra brödet.
  2. Blötlägg i ca 1 minut.
  3. Krama ur all vätska tills det blir torrt.
  4. Smula ner brödet i en bunke.
  5. Skär grönsakerna i små kuber och blanda ner i brödet.
  6. Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
  7. Lägg upp på en tallrik och ringla över lite olivolja.