Anders Levéns gulaschsoppa
Anders Levéns gulaschsoppa
18 ingredienser
Bjud soppan rykande het som i Ungern och servera den gärna med en klick gräddfil.
Ingredienser
Soppa
- 200 g fransyska, fint tärnad
- 1 gul lök, hackad
- 2 klyftor vitlök, hackade
- 3 tärnade potatisar
- 2 msk tomatpuré
- 1 morot, tärnad
- 1 msk vetemjöl
- 1 tsk kummin
- 1 tsk mejram
- 0,5 dl paprikapulver
- 0,5 citron, rivet skal och saft
- 2 hela nejlikor
- 1 l buljong (tärningar+vatten)
- smör, till stekning (eller olja)
Saltbakad vitlök
- 2 hela vitlökar
- 2 dl grovt salt
Till servering
- ev gräddfil
- bröd
Gör så här
Soppa
- Tärna grönsakerna och lägg dem i en skål.
- Tärna köttet och fräs det i en stekpanna med smör eller olja.
- Tillsätt de tärnade grönsakerna tomatpuré, mjöl, kryddor och citron. Fräs en stund och häll sen i buljong.
- Låt soppan sjuda under lock tills köttet är riktigt mört, cirka 2 timmar.
Saltbakad vitlök
- Sätt ugnen på 200 grader efter ungefär halva tiden.
- Ställ in de hela vitlökarna på en saltbädd av grovsaltet och baka dem i cirka 25 minuter. Det blir allra godast med färsk vitlök men torkad och sent skördad går också bra.
- Servera soppan med den ugnsbakade vitlöken, ett gott bröd och eventuellt en klick gräddfil.