Kronärtskockssoppa

Kronärtskockssoppa
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Anders Levén
Anders Levén

Kronärtskockssoppa

24

12 ingredienser

35 min

Bjud soppan skummig med knaperstekt Karl-Johansvamp och basilika.

Ingredienser

portioner4
  • 3 kokta kronärtkockor
  • 1 msk citron, saft
  • salt
  • peppar
  • 3 tärnade potatisar
  • 1 gul lök, hackad
  • 6 dl hönsbuljong
  • 4 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 100 g karljohansvamp
  • 1 msk olivolja, till stekning
  • 4 kvistar basilika, till servering

Gör så här

  1. Rensas kronärtskockorna från blad och blomstrån och skrapa bladen fria från kött. Skär botten i små bitar.
  2. Skala och finhacka lök och potatis. Fräs i smör och koka sen med buljongen tills potatisen är genomkokt.
  3. Slå i grädde och kronärtsskocka och koka krämigt. Mixa med en mixerstav och krydda med citron, salt och peppar.
  4. Dela svampen i små tärningar och stek dem knapriga i olivolja. Salta och peppra och lägg sen på papper att rinna av.
  5. Servera den skummiga soppan med svampen på toppen och en rejäl knippe basilika.