Lammsouvlaki med fetaostsallad

Lammsouvlaki med fetaostsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Anders Levén ny
Anders Levén ny

Lammsouvlaki med fetaostsallad

18 ingredienser

8h 30 min

En riktig grek! Låt lammköttet stå och marinera över natten så det får riktigt mycket smak.

Ingredienser

portioner

Lammsouvlaki:

  • 600 g lammkött (magert från stek eller sadel)
  • 1 jumbolök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, hackade
  • salt
  • svartpeppar
  • 4 dl grekisk yoghurt
  • 8 lagerblad
  • 2 msk olivolja
  • 8 trä- / metallspett

Fetaostsallad:

  • 1 rödlök
  • gurka
  • tomat
  • kalamataoliver
  • 1 skiva fetaost
  • oregano och lite olivolja
  • salt

Till servering:

  • bröd, gärna pita
  • yoghurt

Gör så här

  1. Gör en marinad av yoghurt, lök, vitlök, salt, svartpeppar och olivolja.
  2. Trä spetten antingen före eller efter marinering.
  3. Lägg köttet i marinaden och täck ytan med lagerblad. Låt det hela stå över natten.
  4. Ta upp bitarna och trä på spett om du inte gjort det innan. Torka av spetten och grilla helst på öppen eld av kolbädd.
  5. Servera med bröd; gärna pita eller liknande och varför inte med en grekisk sallad som här. Den består klassiskt av oliver, mild solvarm lök, tomater och gurka. Smula fetaosten överst med oregano och olja på. Salta lite på salladen.
  6. Servera lite yoghurt naturell till för marinaden brukar bli lite tråkig i färgen.