Pitepalt med stekt fläsk
Pitepalt med stekt fläsk
7 ingredienser
1h 5 min
En robust husman som är älskad i Sverige, särskilt de norra delarna.
Ingredienser
- 1 kg potatis, rå
- 3 dl vetemjöl
- 3 potatisar, kokta
- salt
- 200 g rimmat fläsk (eller rökt korv)
- lingonsylt, till servering
- smör, kallt, till servering
Gör så här
- Skölj, skala och mal den råa potatisen. Pressa den kokta potatisen och blanda samman med den råa. Lägg potatisblandningen i en sikt och låt rinna av. Pressa ut så mycket vatten som möjligt. Man kan också använda bakdukar och vrida ur vätskan.
- Blanda potatisen med vetemjöl till en fast deg. Smaksätt med salt. Forma degen till rätt stora bullar. Skölj händerna i kallt vatten så går det lättare.
- Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull. Koka bullarna i 40-50 minuter. Ta sedan upp bullarna med hålslev.
- Hetta upp en stekpanna och knaperstek bacon eller värm upp den rökta korven.
- Servera med lingon och smör som läggs i en "brunn" i den heta palten, samt köttet.