Bruna bönor med stekt rimmat fläsk

Anders Levén
Anders Levén

Bruna bönor med stekt rimmat fläsk

7

10 ingredienser

8h 20 min

En enkel husman som har den rätta balansen mellan sötma och syra.

Ingredienser

portioner4
  • 500 g bruna bönor (torkade)
  • 1 gul lök
  • nejlika
  • lagerblad
  • vitpeppar
  • sirap
  • ättika
  • 600 g rimmat fläsk, skivade
  • 500 g potatis, till kokning
  • persilja, till garnering

Gör så här

  1. Blötlägg bönorna i vatten över natten (minst 6 timmar). Det är viktigt att bönorna hinner mjukna ordentligt i vatten för att kunna kokas försiktigt och fortfarande vara hela.
  2. Koka bönorna i vatten tillsammans med späckad lök. Späcka löken genom att skära upp löken, lägg in lagerblad och fäst fast några nejlikor. Låt det hela koka under försiktig omrörning i minst 2 timmar och låt gärna ett par stekta skivor fläsk koka med.
  3. Smaksätt i slutet med sirap och ättika efter önskemål (var försiktig med ättikan). Löken kokas sönder och konsistensen blir automatiskt bra. Salta och peppra i slutet av kokningen.
  4. Servera med rejält brynt fläsk och kokt potatis, eventuellt lite klippt persilja på toppen. Bönorna skall vara glansiga och hela med lagom tjock konsistens.