Bruna bönor med stekt rimmat fläsk

Anders Levén
Anders Levén

Bruna bönor med stekt rimmat fläsk

10 ingredienser

8h 20 min

En enkel husman som har den rätta balansen mellan sötma och syra.

Ingredienser

portioner
  • 500 g bruna bönor (torkade)
  • 1 gul lök
  • nejlika
  • lagerblad
  • vitpeppar
  • sirap
  • ättika
  • 600 g rimmat fläsk, skivade
  • 500 g potatis, till kokning
  • persilja, till garnering

Gör så här

  1. Blötlägg bönorna i vatten över natten (minst 6 timmar). Det är viktigt att bönorna hinner mjukna ordentligt i vatten för att kunna kokas försiktigt och fortfarande vara hela.
  2. Koka bönorna i vatten tillsammans med späckad lök. Späcka löken genom att skära upp löken, lägg in lagerblad och fäst fast några nejlikor. Låt det hela koka under försiktig omrörning i minst 2 timmar och låt gärna ett par stekta skivor fläsk koka med.
  3. Smaksätt i slutet med sirap och ättika efter önskemål (var försiktig med ättikan). Löken kokas sönder och konsistensen blir automatiskt bra. Salta och peppra i slutet av kokningen.
  4. Servera med rejält brynt fläsk och kokt potatis, eventuellt lite klippt persilja på toppen. Bönorna skall vara glansiga och hela med lagom tjock konsistens.