Persiskt ris med tadig

Persiskt ris med tadig
Foto: Frida Wismar
Amir Kheirmand DM
Amir Kheirmand DM

Persiskt ris med tadig

5 ingredienser

1 h

Att koka gott ris är inte så enkelt som man kan tro. Här lär Amir dig hur du kokar ett riktigt gott persiskt ris med saffran och yoghurt.
"Japaner är inte de enda som är petiga med sitt ris, min mamma är det också. Förutom exakt rätt rissort, saffranstyp och yoghurtsort tycker hon att alla moment och ritualer ska göras rätt. Och så har vi pappa som egentligen tycker att farmor är den enda i hela världen som kan göra ris, fast det vågar han inte säga till mamma. Ja, ni hör ju vart det här bär hän. Jag tycker att med lite träning och kärlek så kan vem som helst göra ett gott ångkokt ris. Jag har tagit bort några moment i det här receptet för att så många som möjligt ska våga ge sig på en risuppgradering version 2.0. Förlåt, mamma!" /Amir

Tips: Byt ut yoghurt och saffran mot cornflakes eller tunna skivor potatis. Det blir en supergod skorpa.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl basmatiris
  • 2 msk smör
  • 1 dl yoghurt
  • 0,5 förp saffran [0,25 g]
  • salt

Gör så här

  1. Koka upp 2 liter saltat vatten i en stor teflonkastrull. Lägg i riset och koka i 7–8 minuter tills riskornen är nästan mjuka. Det är viktigt att det finns en aningen hård kärna kvar i riskornen. Sila av riset.
  2. Sätt kastrullen på medelhög värme på spisen. Lägg i 1 matsked smör, yoghurten och saffranet och blanda runt ett par varv med en sked. Häll tillbaka riset – utan att röra om – och sätt på ett lock.
  3. Smält resten av smöret i en liten kastrull. Blanda ner 3 matskedar vatten och häll blandningen jämnt över riset när det har kokat i 5 minuter. Sätt på locket igen och sänk samtidigt plattan till låg värme. Låt ångkoka i 40 minuter och vänd därefter riset upp och ner på ett fat.