• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Amerikanska veganska pannkakor

Amerikanska veganska pannkakor
Foto: Stefan Wettainen
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Amerikanska veganska pannkakor

5 steg att laga

18 ingredienser

30 m

"Rätt stekta så är amerikanska pannkakor både fluffiga och saftiga på samma gång, och även om du inte kan rulla dem med sylt och grädde så kan du absolut toppa dem med det! Det absolut mest klassiska tillbehöret till dessa godbitar är kanadensisk lönnsirap, men för att hålla mig lite på trygghetsknarkarsidan så serverar jag mina med rårörda bär, hemmagjord chokladsås och vegansk vispgrädde." /Gustav Johansson

Klassiska rätter på veganskt vis

Receptet är ur boken Klassiska rätter på veganskt vis av Gustav Johansson, Bonnier fakta.

Ingredienser

portioner4 portioner

Pannkakor

  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 msk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 dl kikärtsspad
  • 6 dl havredryck
  • 2 msk veganskt smör, smält (eller rapsolja)
  • veganskt smör (eller rapsolja till stekning)

Chokladsås

  • 1 dl havregrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kakao
  • ca 1 krm salt

Bärkompott

  • 1 förp frysta blåbär
  • 1 förp frysta jordgubbar (eller hallon)
  • 1 dl strösocker

Vispgrädde

  • 2 dl vispgrädde (vegansk)
  • ca 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Chokladsås
    Blanda havregrädde, socker, kakao och salt i en liten kastrull och värm upp under omrörning. Låt koka på medelvärme i 1 minut under konstant omrörning så det inte bränns i botten. Ställ åt sidan så länge.
  2. Bärkompott
    Låt bären tina i rumstemperatur eller mikra dem tills de är rumstempererade. Blanda med socker och mosa lätt med en gaffel tills sockret löst upp sig.
  3. Pannkakor
    Sikta ner de torra ingredienserna i en bunke. Rör i kikärtsspad, havredryck samt matfett och vispa till en slät smet. Låt svälla i 10 minuter.
  4. Vispgrädde
    Droppa ner lite citronjuice och vaniljsockret i vispgrädden och vispa med elvisp eller för hand tills det blir fluffigt. Du kan behöva tillsätta lite mer citronjuice.
  5. Pannkakor forts
    Häll cirka 1-2 dl smet per pannkaka i en varm och smord stekpanna. Stek i 2-3 minuter på varje sida på medel- till hög värme. Stek i omgångar tills de är klara.
TIPS!
Klassiska rätter på veganskt vis

Receptet är ur boken "Klassiska rätter på veganskt vis"