Amerikansk äppelpaj med vaniljsås
Amerikansk äppelpaj med vaniljsås
16 ingredienser
1 h 20 m
Det finns många härliga svenska vinteräpplen i butikerna just nu. I det här receptet utmanar vi den svenska klassiska äppelpajen med en amerikansk variant. Vad är skillnaden? Den är inbakad och äppelklyftorna värms upp i stekpanna med socker, smör och kryddor innan pajen gräddas. Men vi kan också arbeta fram olika mönster och utseenden på vår amerikanska äppelpaj.
Se Hilda Kirkhoff laga receptet

Ingredienser
Deg
- 5 dl vetemjöl
- 0,5 dl strösocker
- 200 g smör, kallt
- 1 ägg
- 0,5 dl vatten, kallt
Fyllning
- 8 äpplen (stora av fast sort)
- 2 msk strösocker
- 4 msk ljust muscovadosocker
- 50 g smör
- 1 msk majsstärkelse
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk malen ingefära
- ev 1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)
Montering
- ägg
- farinsocker
- vaniljsås
Gör så här
Deg
- Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en smulig massa. Häll upp degen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg.
- Dela degen i två delar, den ena något större än den andra.
- Kvala ut den större degen till en 3 mm tunn platta och klä en hög form som är cirka 22 centimeter i diameter. Ställ formen i kylen. Plasta och platta till resterande del av degen och låt den ligga i kylen i minst 30 minuter.
Fyllning
- Skala äpplena, kärna ur och dela dem i klyftor.
- Smält sockret i stekpannan och tillsätt smöret, låt smälta helt under sparsam omrörning.
- Tillsätt majsstärkelse, kanel, mald ingefära och eventuellt nymald kardemumma i stekpannan. Rör om försiktigt.
- Häll i äppelklyftorna i stekpanna och rör om. Värm äpplena på låg till medelvärme till konsistensen blivit något seg och klyftorna mjuknat något.
- Ta av stekpannan från plattan. Häll över äppelfyllningen i en skål och låt svalna.
Montering
- Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
- Ta ut pajdegen som inte är utkavlad från kylen och kavla den till en 4 mm tunn platta. Skär eventuellt remsor om du vill ha ett gallermönster, eller låt degen vara som en platta.
- Ta ut pajskalet och fyll detta med äppelfyllningen. Lägg över degen som ett ett lock och skär rent kanterna. Stansa eventuellt mönster med olika kakmått för att dekorera din kaka.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över farinsocker.
- Gädda pajen näst längst ner i ugnen i 35–40 minuter.
- Låt svalna något innan servering och servera med vaniljsås.