Amerikansk äppelpaj med vaniljsås

koket.se
Amerikansk äppelpaj med vaniljsås
Foto: Tv4
Hilda Kirkhoff
Hilda Kirkhoff

Amerikansk äppelpaj med vaniljsås

16 ingredienser

1 h 20 m

Det finns många härliga svenska vinteräpplen i butikerna just nu. I det här receptet utmanar vi den svenska klassiska äppelpajen med en amerikansk variant. Vad är skillnaden? Den är inbakad och äppelklyftorna värms upp i stekpanna med socker, smör och kryddor innan pajen gräddas. Men vi kan också arbeta fram olika mönster och utseenden på vår amerikanska äppelpaj.

Se Hilda Kirkhoff laga receptet

koket.se
Starta receptvideo

Ingredienser

portioner8 - 10

Deg

  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl strösocker
  • 200 g smör, kallt
  • 1 ägg
  • 0,5 dl vatten, kallt

Fyllning

  • 8 äpplen (stora av fast sort)
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk ljust muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • ev 1 tsk malen kardemumma (kan uteslutas)

Montering

  • ägg
  • farinsocker
  • vaniljsås

Gör så här

  1. Deg
    Lägg alla ingredienserna i en matberedare och mixa till en smulig massa. Häll upp degen på ett bakbord och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Dela degen i två delar, den ena något större än den andra.
  3. Kvala ut den större degen till en 3 mm tunn platta och klä en hög form som är cirka 22 centimeter i diameter. Ställ formen i kylen. Plasta och platta till resterande del av degen och låt den ligga i kylen i minst 30 minuter.
  4. Fyllning
    Skala äpplena, kärna ur och dela dem i klyftor.
  5. Smält sockret i stekpannan och tillsätt smöret, låt smälta helt under sparsam omrörning.
  6. Tillsätt majsstärkelse, kanel, mald ingefära och eventuellt nymald kardemumma i stekpannan. Rör om försiktigt.
  7. Häll i äppelklyftorna i stekpanna och rör om. Värm äpplena på låg till medelvärme till konsistensen blivit något seg och klyftorna mjuknat något.
  8. Ta av stekpannan från plattan. Häll över äppelfyllningen i en skål och låt svalna.
  9. Montering
    Sätt ugnen på 175 grader varmluft.
  10. Ta ut pajdegen som inte är utkavlad från kylen och kavla den till en 4 mm tunn platta. Skär eventuellt remsor om du vill ha ett gallermönster, eller låt degen vara som en platta.
  11. Ta ut pajskalet och fyll detta med äppelfyllningen. Lägg över degen som ett ett lock och skär rent kanterna. Stansa eventuellt mönster med olika kakmått för att dekorera din kaka.
  12. Pensla med uppvispat ägg och strö över farinsocker.
  13. Gädda pajen näst längst ner i ugnen i 35–40 minuter.
  14. Låt svalna något innan servering och servera med vaniljsås.