Amandas bouillabaisse

Amandas bouillabaisse
Foto: TV4
Amanda Wiger
Amanda Wiger

Amandas bouillabaisse

Av: Amanda Wiger

Från: Efter stängning

28 ingredienser

1 h

Ingredienser

portioner
  • 0,5-1 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 schalottenlökar
  • 0,5 fänkål
  • 1 chilifrukt
  • 3 msk tomatpuré
  • ca 1 msk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 g saffran
  • 3 dl torrt vitt vin
  • ca 6 dl fiskfond
  • 1,5 burk hela konserverade tomater (à 400 g)
  • 500 g färska blåmusslor
  • 400 g laxfilé
  • 400 g torskfilé
  • salt
  • peppar
  • citron
  • 1 kruka persilja

Vitlöksstekt bröd

  • 4 skivor surdegsbröd
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk timjan

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 dl rapsolja
  • 0,2 klyfta vitlök, finriven
  • salt

Gör så här

  1. Finhacka vitlök, schalottenlök, fänkål och chili och fräs i ordentligt med olivolja tills de mjuknar men inte tar färg.
  2. Addera tomatpuré, saffran och torkad timjan, låt fräsa med en liten stund.
  3. Häll på vinet och låt reducera några minuter. Ta en sax och klipp tomaterna direkt i burken för att få mindre bitar och häll i grytan. I med fiskfond och lagerblad och låt puttra i ca 25 minuter. Smaka av med salt och peppar och några droppar citronsaft om du önskar mer syra.
  4. Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, riven vitlök och dijon. Vispa i oljan lite i taget tills du får en tjock majonnäs. Smaka av med salt.
  5. Stek bröden i en rejäl klick smör, en krossad vitlöksklyfta och en kvist timjan på båda sidorna.
  6. Tvätta musslorna och rensa bort trasiga. Skär lax och torsk i kuber. I med fisk och musslor och koka under lock några minuter tills musslorna öppnar sig och fisken är tillagad.
  7. Servera soppan med brödet vid sidan av och en klick aioli. Toppa med finhackad persilja.