Allt på en plåt med kyckling och rotfrukter

NYHET
Allt på en plåt med kyckling och rotfrukter
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Allt på en plåt med kyckling och rotfrukter

23 ingredienser

45 min

Smakrik middagsrätt som är enkel att laga och där ugnen gör det mesta av jobbet. Kyckling och rotfrukter får god smak av den sydamerikanska såsen chimichurri och serveras efter att ha varit i ugnen med en len kräm på grillad paprika.

Ingredienser

portioner

Kyckling med chimichurri

  • 500 g kycklinglårfilé, med skinn, skurna i grova bitar
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 bananschalottenlökar, finhackade
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 1 röd chilifrukt, finhackad
  • 1 citron, juicen pressad och skalet rivet
  • 2 msk vitvinsvinäger

Rotfrukter

  • 1 morot, grovt skuren
  • 1 rotselleri, grovt skuren
  • 1 palsternacka, grovt skuren
  • 3 jordärtskockor, grovt skurna
  • 4 potatisar, grovt skurna
  • 1 purjolök, grovt skuren
  • salt

Paprikakräm

  • 1 grillad paprika (färdig från burk)
  • 1 äggula
  • 1 klyfta vitlök, finriven
  • 2 msk dijonsenap
  • 3 dl rapsolja
  • 0,5 citron
  • salt

Gör så här

  1. Börja med chimichurrin som ska ge smak till kycklingen. Blanda bladpersilja, olivolja, bananschalottenlök, vitlök, röd chili, juice och skal från en halv citron och vinäger. Smaka av med salt.
  2. Vänd runt kycklingen i hälften av blandningen. Låt stå och dra.
  3. Sätt ugnen på 220 grader.
  4. Blanda rotfrukterna med resten av chimichurri och lägg i en långpanna. Lägg kycklingen ovanpå och tillaga i ugnen ca 20 minuter tills den är genomstekt.
  5. Mixa paprika, äggula, senap och vitlök till slät kräm med stavmixer. Tillsätt oljan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt, citronjuice och finrivet skal.
  6. Servera plåten på bordet med krämen vid sidan.