Allt i en panna -shakshuka

Allt i en panna -shakshuka
Foto: Lisa Höök

Allt i en panna -shakshuka

Av: Helen von Sydow, Ebba von Sydow

Från: Nyhetsmorgon

12 ingredienser

40 m

Shakshuka är riktigt enkelt att laga och blir en rätt där alla delar serveras och tillagas i en och samma panna. Riktigt smidigt till familjen härliga brunch.

Receptet är ur boken ”Systrarna von Sydow- Maten, livet och samtalen runt köksbordet”, The Book Affair

Ingredienser

portioner
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 burk krossade tomater [400 g]
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 l babyspenat [ca 100 g]
  • 4 ägg
  • 0,75 dl parmesanost, riven
  • ev 1 nypa chiliflakes

Till servering

  • färska örter
  • bröd
  • grönsallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Häll olivoljan i en stekpanna med handtag som funkar i ugnen. Har du ingen ugnsfast stekpanna? Gör då såsen i en panna eller kastrull, men gör själva shakshukan i en vanlig ugnsfast form.
  3. Fräs vitlöken på medelvärme i någon minut. Häll i de krossade tomaterna, salt och peppar och låt puttra cirka 10 minuter, rör om då och då.
  4. När såsen tjocknat, vänd ner babyspenaten och sätt på locket, vänta ungefär 1 minut och rör sedan salt och svartpeppar om tills spenaten slokar.
  5. Gör fyra små fördjupningar i såsen med en sked och knäck i äggen i varsin fördjupning. Strö över riven parmesan och chiliflakes (som ger extra hetta).
  6. Baka i 7–10 minuter mitt i ugnen. Vitorna ska vara hårda, men gulorna fortfarande mjuka.

Servering

  1. Servera med färska örter ett gott bröd och en grönsallad.