Bacon- och cheeseburgare på högrev

All American bacon- och cheeseburgare på högrev
Foto: TV4

Bacon- och cheeseburgare på högrev

Av: Robin - Kristinehamn

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

1 h 30 min + jästid

Härlig burgare som serveras med friterad eldost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig. Recepten är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Hamburgerbröd brioche

  • 850 g Manitoba cream mjöl
  • 25 g strösocker
  • 15 g salt
  • 40 g jäst
  • 5 dl mjölk, ekologisk
  • 50 g honung
  • 75 g rapsolja

Till pensling

  • 1-2 ägg
  • salt
  • vatten

Hamburgerdressing

  • 1,5 dl majonnäs
  • 5 skivor inlagd gurka
  • 1 msk ketchup
  • 1 msk senap
  • 0,25 tsk vitlökspulver
  • 0,25 paprikapulver
  • 0,5 krm cayennepeppar

Burgare:

  • 600 g högrev, grovmalen (svensk)
  • 2 msk vatten
  • ca 2 droppar liquid smoke
  • ca 1 tsk tabasco
  • 2 tsk malen svartpeppar
  • 3 tsk salt

Eldost-fries

  • 2 halloumiostar, eller eldost
  • 1 dl vetemjöl special
  • svartpeppar, nymalen

Elding bacon-dip

  • 2 dl crème fraîche, ekologisk
  • 2 msk majonnäs
  • 1 klyfta vitlök
  • 2-3 skivor bacon
  • salt
  • svartpeppar, nymalen

Till servering

  • 4-8 skivor cheddarost
  • 4 blad sallad
  • 140 g bacon, svensk (ett paket)
  • 1 rödlök
  • 1 bifftomat

Gör så här

Briochebröd

  1. Låt mjölken bli rumsvarm. Häll mjölken i en bunke och smula ner jästen, rör om tills jästen har lösts upp.
  2. Tillsätt honung och rapsolja i bunken tillsammans med mjölken och jästen och rör om tills allt är ihopblandat.
  3. Blanda i socker, salt och mjöl i bunken med jästblandningen. Låt degen knådas i en maskin på medelhastigheten i ca 10-12 minuter. Om du knådar degen för hand så knåda tills degen släpper från bunken och är lättarbetat.
  4. Sätt plastfolie eller lägg en kökshandduk över bunken för att låta degen jäsa i 45-60 minuter. Ta ur degen ur bunken och arbeta den lätt innan den delas upp i bitar på 70-100gram per bulle. Anpassa efter hur stora bullar du vill ha.
  5. Arbeta bitarna till runda bollar som du plattar till med handen och låt sedan jäsa på en plåt med duk över i ytterligare ca 60 minuter.
  6. Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft)
  7. Vispa ägg gula med salt och lite vatten, pensla bullarna med mixen och sedan grädda i ugnen i ca 8-10 minuter tills dem är gyllenbruna.

Dressing

  1. Finhacka den inlagda gurkan, blanda majonnäs med ketchup och senap. Rör ner gurkan och smaka av med kryddorna. Låt vila i kylen med lock innan servering.

Burgare

  1. Stek baconet krispigt i stekpannan. Låt vila på hushållspapper.
  2. Blanda ut tabasco och liquid smoke i 2 msk vatten. Blanda snabbt ihop köttfärsen med vattenblandningen, svartpeppar och salt. Stek gärna ett litet prov i stekpannan så att du blir nöjd med smaken.
  3. Dela färsen i 4 stycken - ca 150 gram stora bollar. Stek på hög värme, gärna i gjutjärnspanna. Stek/grilla i några minuter per sida. Burgaren ska INTE vara vare sig genomstekt eller blodig utan rosa inuti. Lägg på ostskivan när någon minut återstår. Håll ett glaslock över stekpannan eller använd grillens lock för att osten ska smälta jämnt och snyggt över burgaren.
  4. Tips: Du kan lägga i lite vatten i stekpannan och sen försluta med lock om du vill att osten snabbt ska smälta över burgaren.

Eldosten

  1. Blanda mjöl och peppar i en skål.
  2. Skär osten i ca 1 cm tjocka pommes-formade bitar. Rulla dem i mjölblandningen så att de blir helt täckta. Fritera i cirka 5 minuter på 190 grader i fritös eller gryta på spisen. När eldost-bitarna är gyllenbruna är de klara. Servera genast, tillsammans med dip-såsen.

Eldost-dipp

  1. Stek baconet knaprigt. Låt svalna på hushållspapper innan du smular sönder det i små bitar.
  2. Skala och pressa vitlöksklyftan. Blanda ihop crème fraiche, majonnäs, pressad vitlök och baconsmul. Smaka av med salt och nymald peppar.

Montering av burgare

  1. När det är dags att servera rostar du de delade hamburgerbröden snabbt i en stekpanna. Om du grillar använder du grillen.
  2. Lägg på ett generöst lager av dressing i botten, lägg på salladsbladet och rödlöken, burgaren, två skivor bacon och så till sist locket. Trä genom en pinne för att hålla ihop burgaren.
  3. Bredvid burgaren på tallriken lägger du 3 eldost-fries och en liten dipskål med eldig dip-sås.