Älgstek med rotfrukter och rödvinssås

Älgstek med rotfrukter och rödvinssås
Foto: Tv4

Älgstek med rotfrukter och rödvinssås

Av: Anders - Sälen

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

1 h 30 m

Festlig huvudrätt med älgstek som serveras med ugnsbakade rotfrukter och en rödvinssås med älgsky.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgstek:

  • 500 g älgstek (av älgkalv)
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör, till stekning
  • 1,5 dl rött vin
  • 2 msk soja
  • salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar

Rotfrukter:

  • 4 potatisar
  • 1-2 sötpotatisar
  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • timjan
  • smör
  • olja, att ringla över rotsakerna
  • flingsalt

Sås:

  • sky, från älgsteken
  • 140 g Kvibille gräddädelost
  • 1 msk majsstärkelse
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • 50 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

Älgen

  1. Putsa älgköttet. Ta fram en gryta med lock, lägg i smör och pressa vitlöksklyftorna.
  2. Lägg i köttbiten i grytan, häll över rödvinet och soyan. Salta och peppra. Stek på medelvärme för stekyta.
  3. Lägg sedan köttbiten i folie i en ugnsform. Helstek biten i ugnen ca. 15-20 minuter i 200 grader. Köttet ska vara saftigt.

Rotfrukterna

  1. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  2. Skala rotsakerna och dela dem i lika stora bitar. Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda med timjan och flingsalt.
  3. Ringla lite olja över rotsakerna och dela 50 gram smör och fördela över rotsakerna innan du lägger in dem i ugnen. Ugnsstek i ca. 20-30 min. tills de är klara och fått fin färg.

Såsen

  1. Lägg i 50 g smör i en kastrull, smula sönder mögelosten i smöret.
  2. Vispa på medelvärme tills osten smält. Häll över majsstärkelsen och vispa ihop, häll över lite av grädden.
  3. Häll i skyn från köttet i såsen. Vispa ihop och koka på låg värme.
  4. Häll i grädde tills du får önskad tjocklek på såsen.