Älgstek med rotfrukter och rödvinssås

0 röster
1 h 30 m
4

Festlig huvudrätt med älgstek som serveras med ugnsbakade rotfrukter och en rödvinssås med älgsky.


Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 m
4

Du behöver

Älgstek:

  • 500 g älgstek, av älgkalv
  • 2 klyftor vitlök
  • 50 g smör till stekning
  • 1,5 dl rött vin
  • 2 msk soya
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Svartpeppar

Rotfrukter:

  • 4 potatisar
  • 1-2 sötpotatis
  • 2 palsternacka
  • 2 morötter
  • Timjan
  • Smör
  • Olja, att ringla över rotsakerna
  • Flingsalt

Sås:

  • Sky från älgsteken
  • 140 g Kvibille gräddädelost
  • 1 msk majsstärkelse
  • 5 dl grädde, 40%
  • 1 msk soya
  • 50 g smör
  • Salt
  • Peppar

Gör så här

  1. Älgen
    Putsa älgköttet. Ta fram en gryta med lock, lägg i smör och pressa vitlöksklyftorna.
  2. Lägg i köttbiten i grytan, häll över rödvinet och soyan. Salta och peppra. Stek på medelvärme för stekyta.
  3. Lägg sedan köttbiten i folie i en ugnsform. Helstek biten i ugnen ca. 15-20 minuter i 200 grader. Köttet ska vara saftigt.
  4. Rotfrukterna
    Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  5. Skala rotsakerna och dela dem i lika stora bitar. Lägg skivorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda med timjan och flingsalt.
  6. Ringla lite olja över rotsakerna och dela 50 gram smör och fördela över rotsakerna innan du lägger in dem i ugnen. Ugnsstek i ca. 20-30 min. tills de är klara och fått fin färg.
  7. Såsen
    Lägg i 50 g smör i en kastrull, smula sönder mögelosten i smöret.
  8. Vispa på medelvärme tills osten smält. Häll över majsstärkelsen och vispa ihop, häll över lite av grädden.
  9. Häll i skyn från köttet i såsen. Vispa ihop och koka på låg värme.
  10. Häll i grädde tills du får önskad tjocklek på såsen.
5 december 2018

Laddar fler recept