Älgstek med gräddsås & potatis

Älgstek med gräddsås & potatis
Foto: TV4

Älgstek med gräddsås & potatis

Av: Inger - Skövde

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

1 h 50 m

Älgstek tillagad i järngryta med morötter och lök. Serverad med kokt potatis, morötter och gräddsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgstek

  • 1200 g älgstek
  • 1-2 msk viltkrydda
  • 3 tsk salt
  • 2 tsk peppar
  • 2 gula lökar
  • 2 morötter
  • 2 msk viltfond
  • 4 dl vatten
  • 3 msk viltfond

Gräddsås

  • 3 dl grädde
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Tillbehör

  • 4 morötter, mellanstora
  • 12 potatisar, mellanstora [ca 800 g]

Gör så här

Älgstek

  1. Låt köttet bli rumstempererat. Ta bort ev. senor och putsa köttet.
  2. Gnid in kryddorna i köttet.
  3. Lägg steken i het järngryta med smör i och bryn steken på alla sidor.
  4. Skala lök och morötter och dela dem i stora bitar. Lägg morötterna och löken i grytan med köttet.
  5. Fyll på med vatten och viltfond och låt grytan koka minst en timme. Ös steken några gånger.
  6. Pröva med sticka om den är färdig. Stickan ska vara lätt att dra ur när steken är klar. Lyft ur steken, vira in den i folie och låt den vila 15 minuter innan den skärs upp.

Gräddsås

  1. Häll grädde i järngrytan och vispa såsen så den blir slät. Använd mixerstav om ni vill använda grönsakerna som smakbärare i såsen. Smaka av om det krävs mera salt och peppar.

Tillbehör

  1. Skala morötter och potatis.
  2. Skär morötterna i 1–2 cm stora bitar och koka tillsammans med potatisen.
  3. Servera älgsteken med potatis, morötter och gräddsåsen.