Alglindad torsk med sandefjordssås med forellrom och alger

NYHET
Alglindad torsk med sandefjordssås med forellrom och alger
Foto: TV4
Thomas Sjögren SMK 2025
Thomas Sjögren SMK 2025

Alglindad torsk med sandefjordssås med forellrom och alger

12 ingredienser

40 min

En elegant och bjudvänlig rätt där torskfilé sveps in i gröna ark av havssallat och får sällskap av en len Sandefjordssås. Den krämiga såsen med smör, grädde och en frisk touch av citron blir extra lyxig av forellrom och gräslök som vänds ner precis före servering.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 4 port torskfilé (à ca 150 g)
  • 4 havssallat (stora ark)
  • 2 msk smör
  • matolja
  • salt

Sandefjordssås med forellrom och gräslök

  • 2 dl grädde
  • 100 g smör, i tärningar
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 msk forellrom
  • 2 msk färsk gräslök, finskuren
  • salt

Gör så här

Alglindad torsk

  1. Salta fisken lätt och linda in i bladen med havssallat.
  2. Precis före servering. Värm en stekpanna och börja med att steka fisken i matolja, vänd sedan i smöret och stek fisken färdig till den har en innertemperatur på 42 grader.

Sandefjordssås

  1. Koka upp grädden i en kastrull. Vispa i smöret bit för bit så att såsen binder. Tillsätt crème fraîche och citronsaft. Ta av från värmen.
  2. Vänd försiktigt ner forellrom och torkade mixade alger precis före servering. Smaka av med salt och mer citronjuice.