Älgkött med potatis och rödvinssås

3 röster
3 h
4

Älgkött tillagat i sous vide serverad med chilikryddad potatis och mustig rödvinssås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
3 h
4
4 portioner

Du behöver

Kött

  • 800 g älgkött
  • 2 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk smör

Potatis

  • 6 stora potatisar
  • 1 krm salt
  • 1 krm chili
  • 2 msk olivolja

Sås

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 msk olja
  • 3 dl rödvin
  • 50 g sidfläsk (alt. kalvmärg)
  • 1 timjanskvist
  • 0,5 lagerblad
  • 3 dl kalvfond
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • smör

Sallad och dressing

  • 100 gram fetaost
  • 3 tomater
  • 50 gram ruccola
  • 50 gram vattenmelon
  • 1 msk tryffelhonung
  • 1 tsk balsamico
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm oregano
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk rödvinsvinäger

Gör så här

  1. Kött
    Putsa köttet och skär i ca 1,5 cm tjocka skivor. Salta och peppra. Vakuumförpacka köttet som en bit. Lägg sedan ner förpackning i vatten tillsammans med sous viden. Ställ den på 57 grader och låt stå i 50-60 minuter. Ta fram och stek båda sidorna på varje bit. Hög värme ca 30 sekunder.
  2. Potatis
    Skär avlånga stavar av potatisen, ca 0,5 x 0,5 cm. Lägg stavarna i en plastpåse, tillsätt olja, salt och chili. Skaka allt. Lägg på en plåt och ha i ugnen ca 30 minuter på 220 grader.
  3. Sås
    Grovhacka löken och moroten. Bryn detta ordentligt i olja. Tillsätt vin, sidfläsk, timjan och lagerblad. Koka allt på medelvärme till cirka 1 dl rödvin kvarstår. Häll i fond och koka upp. Sila sedan av allt, och reducera såsen till en lagom nivå. Tillsätt salt och peppar. Tillsätt ev en klick smör efter smak.
  4. Sallad och dressing
    Hacka tomaterna, melonen och fetaosten. Blanda i ruccolan. Blanda alla övriga ingredienser i en skål. Rör om och ställ in i kylen. Häll dressingen över salladen strax innan servering.
26 november 2018

Laddar fler recept...