Älgfärsbiffar och potatistoppar med gorgonzolasås

1 röst
1 h 30 m
4

Älgfärsbiffar och potatistoppar med himmelsk gorgonzolasås och röda cocktailtomater blir en riktigt lyxig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h 30 m
4
4 portioner

Du behöver

Älgbiffar

  • 20 cm purjolök
  • 6 soltorkade tomater i olja
  • smör, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 140 g bacon, i bitar
  • 300 g älgfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Gorgonzolasås

  • 2 dl grädde
  • 150 g gorgonzolaost
  • salt
  • peppar
  • 2 msk persilja, hackad

Potatismos

  • 12 mjöliga potatisar
  • 75 g smör (eller margarin)
  • ca 2 dl mjölk
  • 2 msk grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • kummin
  • persilja, finhackad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Färsbiffar
    Ansa och finstrimla purjolöken. Hacka tomaterna.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör. Fräs baconet och tillsätt purjolöken och pressad vitlök och stek tills purjolöken är mjuk.
  3. Rör i tomathacket och sedan häll upp röran på ett fat för att svalna något.
  4. Blanda sedan färsen med baconröran och ägg. Salt och peppra. Forma färsen till biffar. Lägg smör i en het stekpanna. Stek biffarna cirka 3 minuter på varje sida.
  5. Gorgonzolasås
    Koka ihop grädde i några minuter. Smula i osten och låt den smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Sist röres persiljan i.
  6. Potatismos
    Skala potatisarna och skär i skivor. Koka dessa till de blir mjuka.
  7. Pressa ner potatisen i en skål med smör. Rör om tills smöret smält. Tillsätt mjölk och grädde till lagom konsistens.
  8. Smaka av med kryddorna. Blanda i persilja.

Laddar fler recept...