Älgfärsbiffar och potatistoppar med gorgonzolasås

Älgfärsbiffar och potatistoppar med gorgonzolasås
Foto: Tv4

Älgfärsbiffar och potatistoppar med gorgonzolasås

Av: Peter - Tidaholm

Från: Halv åtta hos mig

23 ingredienser

1 h 30 m

Älgfärsbiffar och potatistoppar med himmelsk gorgonzolasås och röda cocktailtomater blir en riktigt lyxig huvudrätt.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Älgbiffar

  • 20 cm purjolök
  • 6 soltorkade tomater i olja
  • smör, till stekning
  • 1 klyfta vitlök
  • 140 g bacon, i bitar
  • 300 g älgfärs
  • 200 g fläskfärs
  • 1 ägg
  • salt
  • svartpeppar, grovmalen

Gorgonzolasås

  • 2 dl grädde
  • 150 g gorgonzolaost
  • salt
  • peppar
  • 2 msk persilja, hackad

Potatismos

  • 12 mjöliga potatisar
  • 75 g smör (eller margarin)
  • ca 2 dl mjölk
  • 2 msk grädde
  • salt
  • svartpeppar
  • kummin
  • persilja, finhackad

Gör så här

Färsbiffar

  1. Ansa och finstrimla purjolöken. Hacka tomaterna.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör. Fräs baconet och tillsätt purjolöken och pressad vitlök och stek tills purjolöken är mjuk.
  3. Rör i tomathacket och sedan häll upp röran på ett fat för att svalna något.
  4. Blanda sedan färsen med baconröran och ägg. Salt och peppra. Forma färsen till biffar. Lägg smör i en het stekpanna. Stek biffarna cirka 3 minuter på varje sida.

Gorgonzolasås

  1. Koka ihop grädde i några minuter. Smula i osten och låt den smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Sist röres persiljan i.

Potatismos

  1. Skala potatisarna och skär i skivor. Koka dessa till de blir mjuka.
  2. Pressa ner potatisen i en skål med smör. Rör om tills smöret smält. Tillsätt mjölk och grädde till lagom konsistens.
  3. Smaka av med kryddorna. Blanda i persilja.