Älgfärsbiffar med kantarellsås och lingoncoleslaw

Foto: TV4
Älgfärsbiffar med kantarellsås och lingoncoleslaw
37 ingredienser
1 h 15 m
Rustik husmanskost. Älgfärsbiffar med kantarellsås, ugnsrostade rotfrukter och en lingoncoleslaw.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Älgfärsbiffar
- 500 g älgfärs
- 1 ägg
- 1 dl crème fraîche
- 0,5 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 1,5 msk oxfond
- 1-2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- smör, till stekning
Kantarellsås
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl (eller maizena redning)
- 3 dl vatten
- 2 dl grädde
- 3 msk viltfond
- 1 msk soja
- 2 msk rödvinbärsgelé
- 1,5 dl kantareller
- salt
- peppar
Ugnsrostade rotfrukter
- 8 potatisar i klyftor
- 6 morötter delade i stavar
- 4 palsternackor, delade i stavar
- 2 msk rapsolja
- 1 kruka färsk timjan, finhackad
- salt
- svartpeppar
- några klickar smör
Lingoncoleslaw
- 300 g vitkål
- 2 gröna äpplen
- 2 dl gräddfil
- 1,5 majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk rårörda lingon
- salt
- peppar
- ev några frysta lingon
Gör så här
Älgfärsbiffar
- Bryn den hackade gula löken i lite smör.
- Blanda färsen, den stekta löken, ägg, finhackad vitlök, crème fraîche och oxfond till en fin smet. Smaka av med salt och peppar.
- Dela färsen i lagom stora delar och forma till biffar.
- Stek på medelvärme i smör ca 5-6 minuter på varje sida. Man kan med fördel låta biffarna gå med rotfrukterna på slutet.
Kantarellsås
- Stek finhackad schalottenlök i lite smör.
- Blanda ner vetemjölet och rör om ordentligt. Späd därefter med vatten, fond och grädde. Vispa ordentligt så att eventuella klumpar löser sig.
- Låt koka upp och häll i soja, rödvinbärsgelé och kantareller. Låt småkoka på låg värme i 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Ugnsrostade rotfrukter
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Lägg de delade rotfrukterna i en stor långpanna. Ringla över rapsoljan, mal över svartpeppar och salta rikligt. Lägg därefter dit finhackad timjan. Blanda runt allt med händerna.
- Innan man ställer in i ugnen sprid ut ett par smörklickar på rotfrukterna. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills rotfrukterna fått fin färg och är mjuka.
Lingoncoleslaw
- Blanda den finstrimlade kålen med de rivna äpplena i en bunke. Tillsätt gräddfil, senap, majonnäs och rårörda lingon. Smaka av med salt och peppar.
- Låt gärna salladen stå någon timme i kylen innan servering. Vid servering kan man strö över några hela lingon.