300 g hjärtmusslor (eller 2 x 130 g burk vongole i spad)
2 piri piri
2 färska tomater, gärna av plommontyp
1 fiskbuljongtärning
3 msk olivolja
2 klyftor vitlök, finhackade
1 knippe persilja
500 g linguine (eller svart spagetti)
rosésallad
1 dl vitt vin
Gör så här
Om musslorna är färska, börja med att skrubba dem rena. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg i ett par matskedar salt och tillsätt musslorna. Låt koka upp igen och ta sedan kastrullen från spisen.
Kärna ur och grovhacka tomaterna. Finhacka vitlöken. Hacka persiljan.
Koka upp 10-liters kastrull med lättsaltat vatten till pastan.
Täck botten på en panna, gärna en traktörpanna, med olivolja. Lägg i vitlöken och smula ned piri-piri, fräs på hög värme. När vitlöken börjar få färg, lägg i tomaterna och buljongtärningen.
Låt koka upp och sjuda några minuter. Tag lite av spadet från musslorna och sedan vin och persilja. Låt koka upp en sista gång. Smaka av med salt.
Sänk ner pastan i det kokande vattnet och koka den tills den är mjuk men har kvar sitt tuggmotstånd.
Blanda med såsen med pasta och musslor och servera. Garnera gärna med finhackad rosésallad och persilja.