Linguine alle vongole

Linguine alle vongole
Foto: Fredrik Sandin carlsson
Alexandra Zazzi KK 2023
Alexandra Zazzi KK 2023

Linguine alle vongole

10 ingredienser

20 min

Snabb och lyxig spagetti med hjärtmusslor i god buljong.

Ingredienser

portioner
  • 300 g hjärtmusslor (eller 2 x 130 g burk vongole i spad)
  • 2 piri piri
  • 2 färska tomater, gärna av plommontyp
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 knippe persilja
  • 500 g linguine (eller svart spagetti)
  • rosésallad
  • 1 dl vitt vin

Gör så här

  1. Om musslorna är färska, börja med att skrubba dem rena. Koka upp en kastrull med vatten. Lägg i ett par matskedar salt och tillsätt musslorna. Låt koka upp igen och ta sedan kastrullen från spisen.
  2. Kärna ur och grovhacka tomaterna. Finhacka vitlöken. Hacka persiljan.
  3. Koka upp 10-liters kastrull med lättsaltat vatten till pastan.
  4. Täck botten på en panna, gärna en traktörpanna, med olivolja. Lägg i vitlöken och smula ned piri-piri, fräs på hög värme. När vitlöken börjar få färg, lägg i tomaterna och buljongtärningen.
  5. Låt koka upp och sjuda några minuter. Tag lite av spadet från musslorna och sedan vin och persilja. Låt koka upp en sista gång. Smaka av med salt.
  6. Sänk ner pastan i det kokande vattnet och koka den tills den är mjuk men har kvar sitt tuggmotstånd.
  7. Blanda med såsen med pasta och musslor och servera. Garnera gärna med finhackad rosésallad och persilja.