Bitterballen
Bitterballen
12 ingredienser
4h 15 min
Bitterballen är ett köttigt tilltugg som kommer från Holland.
Välkomstdrink
Kaanapali sunset, en champagnedrink från the beach bar på Maui – Hawaii.
Champagne: Paques et Fils, premier cru, från Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay
Cognac: Courvoisier VSOP
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 300 g kalvkött, putsat (alternativt högrev eller kycklingfilé)
- 4 kvistar persilja, finhackad
- 2 dl kalvbuljong (alt kyckling eller kött)
- 3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 2 ägg
- 1 msk mjölk
- 1 msk olja
- 150 g ströbröd
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
- muskot (efter smak)
Gör så här
- Bryn köttet.
- Tillsätt vatten och låt det småputtra tills köttet är genomkokt och mört.
- Skär köttet i mycket små bitar.
- Värm smöret i en stekpanna och rör i mjölet.
- Låt det stå på svag värme i ca 2 min och rör om då och då.
- Rör i den kalla buljongen och fortsätt att röra tills det blir en slätt sås.
- Blanda sedan i köttet och persiljan och låt det koka sakta i ca 2 minuter.
- Smaksätt med salt, peppar och muskotnöt.
- Häll över blandningen i en djup tallrik.
- Släta till det och låt det stelna i kylskåpet i minst 2 timmar.
- Blanda ägg, mjölk och olja i en djup tallrik.
- Strö ut ströbrödet på en platt tallrik.
- Ta ut köttblandningen (kallas för ragout) från kylskåpet och lägg det på en skärbräda.
- Skär upp i jämna portioner.
- Gör en boll av varje portion, tills du får ca 10 bollar.
- Rulla bollarna försiktigt i ströbrödet.
- Efter det i äggblandningen, samt en gång till i ströbrödet. Det är viktigt att bollarna är helt täckta med ströbröd.
- Lägg sedan bollarna i kylskåpet igen, i minst 1 timme.
- Värm frityroljan till 180 grader.
- Fritera nu dessa ”bitterballen” i ungefär 4- 5 minuter.