Aleksandars pasta puttanesca

POPULÄRT
Aleksandars pasta puttanesca NY
Foto: TV4
Aleksandar Spasojevic
Aleksandar Spasojevic

Aleksandars pasta puttanesca

Av: Aleksandar Spasojevic

Från: Sveriges mästerkock

13 ingredienser

1 h

En italiensk pastaklassiker med en sås på tomat, kapris, oliver och sardeller. Aleksandar bjuder den med ett krispigt parmesanflarn.

Ingredienser

portioner

Pasta

  • 2 ägg
  • 2,5 dl durumvetemjöl
  • 0,5 tsk salt

Sås

  • 3 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 chilifrukt (urkärnad)
  • 5 sardellfiléer i olja
  • 400 g körsbärstomater
  • 3 msk kapris
  • 15 svarta kalamataoliver
  • 4 msk persilja, hackad
  • 0,5 tsk citronskal, finrivet

Parmesanflarn

  • 8 msk parmesanost, grovriven

Gör så här

Pasta

  1. Häll mjöl och salt i en bunke, tillsätt äggen och rör ut dessa med en gaffel. När degen börjar gå ihop, knåda degen med händerna ca 5 minuter. Plasta in degen och låt den vila svalt ca 30 minuter.
  2. Forma till spaghetti med hjälp av en pastamaskin. Tänk på att köra degen flera varv från tjock till tunn så att den blir stegvis tunnare.
  3. Koka pastan al dente, ca 2 minuter, i rikligt saltat vatten. Häll av och låt pastan därefter koka klart i din kastrull med pastasåsen ca 1 minut.

Sås

  1. Skala och finhacka vitlöken. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Kärna ur och grovhacka oliverna. Fräs vitlök och chili i olja i en kastrull ca 3 minuter på medelvärme.
  2. Tillsätt sardeller och låt dem smälta i pannan, det tar ett par minuter.
  3. Tillsätt kapris, oliver, persilja (spara lite till garnering) och tomaterna och låt allt sjuda i ca 45 minuter. Såsen är klar när den är väldigt reducerad och kraftfull i smakerna.
  4. Tillsätt en större mängd nymalen svartpeppar samt finrivet citronskal. Vänd ner den nykokta pastan i kastrullen och låt koka ca 1 minut. Smaka av.

Parmesanflarn

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Lägg den grovrivna parmesanen i två högar på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  3. Gratinera i ugnen ca 5 minuter.
  4. Lägg upp pastan och toppa med persilja och olivolja. Bjud med parmesanflarnet.