Mazarintårta med fläderkräm och bär
Mazarintårta med fläderkräm och bär
12 ingredienser
Denna tårta är en riktigt somrig mandeltårta med kräm och bär.
1 sats ger 1 tårta/ 12 bitar
Ingredienser
Botten
- 250 g smör, mjukt
- 500 g mandelmassa
- 5 ägg (ekologiska)
- 1 dl vetemjöl
- smör och mandelspån till formen
Fläderkräm
- 4 äggulor (ekologiska)
- 0,5 dl strösocker
- 2,5 msk majsstärkelse
- 0,5 dl koncentrerad fläderblomssaft
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl vispgrädde
- 1 l färska bär
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Vänd sist i vetemjölet för hand.
- Smörj en kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter, och bröa med mandelspån.
- Fyll formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Färdigställ tårtan med valfri topping. Se variationer.
- Fläderkräm:
- Vispa äggulor och strösocker vitt och pösigt.
- Blanda ut majsstärkelse med flädersaft.
- Koka upp vispgrädde, rör ihop den med saften och vispa ner den varma vätskan i äggblandningen.
- Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud krämen under vispning tills den tjocknar. Låt svalna.
- Tårtan:
- Vispa grädden fast och fluffig och vänd ihop den med fläderkrämen.
- Bred krämen över mazarinbottnen och toppa med färska bär.