3 x minipavlova

3 x minipavlova
Foto: TV4

3 x minipavlova

Av: Tess Medina

Från: Sveriges mästerkock

19 ingredienser

Varför bara gör en sorts pavlova när man kan göra tre olika i miniformat. Här bjuds det på en klassisk med grädde och bär, en med vit chokladkräm och citron toppad med bjönrbär och pistagenötter samt en med mörk choklad i såväl maräng som i fyllning.

Ingredienser

portioner

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 3 dl strösocker
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 tsk majsstärkelse

Med choklad

  • 50 g mörk choklad
  • 1 dl färska hallon
  • 3 msk citronsaft
  • 3 msk florsocker
  • 2 dl vatten

Med mascarpone

  • 100 g mascarpone
  • 1 dl grädde
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 15 g vit bakchoklad, riven
  • björnbär
  • pistagenötter

På klassiskt vis

  • 1 dl grädde
  • färska bär (t ex hallon, blåbär och röda vinbär)
  • 1 msk florsocker
  • färska myntablad

Gör så här

Maräng

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa upp äggvitan ordentligt fluffigt i en helt ren bunke. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa till en fast och blank maräng, bunken ska gå att vända upp och ner utan att marängen rinner ut.
  3. Lägg 1/3 av smeten i en separat bunke.
  4. Fyll en spritspåse med 2/3 av marängsmeten.
  5. Rita 12 rundlar, ca 6 cm i diameter, på ett bakplåtspapper.
  6. Spritsa sex små pavlova på bakplåtspappret (resterande tre är för chokladmarängen).
  7. Smält chokladen över vattenbad och ringla den över den maräng som är kvar. Vänd om lite lätt så att det blir ett snyggt marmorerat mönster. Fyll chokladmarängen i en spritspåse.
  8. Spritsa ut chokladmarängen i resterande rundlar på plåten.
  9. Ställ in i ugnen i 15 minuter. Sänk sedan temperaturen till 100 grader. Låt marängerna gräddas i ytterligare 25-30 minuter.

Choklad

  1. Värm hallonen i en kastrull tillsammans med florsocker, citronsaft och vatten. Mosa hallonen med en gaffel och låt puttra tills det går ihop ordentligt. Ställ och sidan och låt svalna.
  2. Vispa grädden lätt och fluffig. Fyll varje chokladmaräng först med grädde, sedan hallonkompott och avsluta med att hyvla mörk choklad på toppen.

Mascarpone

  1. Vispa ihop mascarpone och grädde till en fluffig kräm, det tar ca 1-2 minuter med elvisp.
  2. Tillsätt finrivet citronskal och riven vit choklad.
  3. Fyll 3 maränger med mascarponekräm. Toppa med björnbär och pistagenötter.

Klassisk

  1. Vispa grädden lätt och luftig. Fyll resterande maränger med grädde och bär. Toppa med myntablad och florsocker.