10 spice crème brûlée med fikonsorbet

10 spice crème brûlée med fikonsorbet
Foto: Tv4
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson
Kockarnas kamp 2017 Jonas Svensson

10 spice crème brûlée med fikonsorbet

19 ingredienser

1 h + tid i kyl

10 spice crème brûlée med fikonsorbet är en riktigt fetslig dessert, perfekt till helgen!

Ingredienser

portioner
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl grädde
  • 1 tsk misopasta
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen kardemumma
  • 1 krm tahinipasta
  • 1 krm sichuanpeppar
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 krm stjärnanis
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 0,5 krm chilipulver
  • 6 äggulor
  • 1,2 dl strösocker
  • rörsocker (att bränna med)

Fikonsorbe

  • 500 g färska fikon (eller hallon)
  • 200 g strösocker
  • 400 g vatten
  • 2 dl glykos

Gör så här

  1. Sjud upp mjölk och grädde med kryddorna.
  2. Vispa äggula och socker.
  3. Häll den varma vätskan över äggulan och rör ut ordentligt.
  4. Häll upp smeten i formar och ställ sedan formarna i en större form med vatten i botten. Ställ in hela den vattenfyllda formen (med småformarna i) i ugnen på 140 grader i ca 40 minuter. Kyl sedan ner.
  5. Bränn slutligen crème brûléen med ett lager råsocker och servera med fikonsorbet eller hallonsorbet.

Fikonsorbet

  1. Koka upp ingredienserna och kör sedan i en glassmaskin.