Zucchinikaka med färskostfrosting

koket.se
Zucchinikaka med färskostfrosting
Foto: TV4
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Zucchinikaka med färskostfrosting

16 ingredienser

1 h

"Ordet zucchinikaka har fått fler än en att rynka på näsan men när de väl smakat så är allt tvivel som bortblåst. Precis lika saftig och god som morotskaka. Ät kakan som den är eller toppa med en härlig färskostfrosting när kakan kallnat." /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner8 - 10 bitar

Zucchinikaka

  • 100 g zucchini, grovt riven [2 dl]
  • 90 g rapsolja [1 dl]
  • 2 ägg
  • 130 g strösocker (gärna hälften strö och hälften brun farin) [1,5 dl]
  • 100 g yoghurt (10%) [1 dl]
  • 90 g fullkornsdinkelmjöl [1,5 dl]
  • 90 g siktat dinkelmjöl [1,5 dl]
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • 2 msk blå vallmofrön
  • 2 tsk kardemummakapsel, nystött
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Färskostfrosting

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 120 g florsocker [2 dl]
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g färskost, kylskåpskall [2 dl]

Gör så här

Zucchinikaka

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form som är ca 20 cm i diameter. Eller smöra och mjöla om din form behöver det.
  3. Riv zucchinin grovt.
  4. Häll olja, ägg och socker i en stor bunke.
  5. Mät upp yoghurten i en skål.
  6. Mät upp och blanda alla torra ingredienser och kryddor (förutom pressade citronsaften) i en mindre skål.
  7. Vispa ihop äggblandningen med elvisp i någon minut. Tillsätt zucchinin i bunken tillsammans med yoghurt och pressad citronsaft. Blanda om.
  8. Tillsätt allt det torra ingredienserna och vispa på låg hastighet tills det precis blandats.
  9. Fyll formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är genomgräddad och torr.

Färskostfrosting

  1. Vispa rumsvarmt smör i 2–3 minuter tills det blir vitt.
  2. Tillsätt florsocker samt vanilj och vispa i någon minut till.
  3. Tillsätt kylskåpskall färskost och vispa tills det precis blir fast och stabilt (om du vispar för mycket kan den bli lös).
  4. Frostingen kan behöva en stund i kylen för att sätta sig. Den är mer lättarbetad när den är mjuk, så ta fram den i god tid om du förvarat den i kylen en längre stund. Provspritsa på ett fat för att se hur den känns.

FÖR GLUTENFRITT
Ersätt dinkeln med 80 g (2 dl) havremjöl, 80 g (1,5 dl) majsstärkelse och 1 msk pofiber.
Havremjölet kan ersättas med 150 g (1,5 dl) mandelmjöl och 25 g (0,5 dl) rismjöl.