Zucchini-fläderkaka

koket.se
zucchini-fladerkaka

Zucchini-fläderkaka

16 ingredienser

1 h 10 m

"Det här är min favoritkaka. Ni som har besökt vårt familjecafé har med stor sannolikhet smakat på kakan och någon kanske känner igen en liknande kaka från min förra kokbok. Här får receptet en ny touch med somrig fläder och tjock glasyr. När jag ställt till med större kalas har jag helt enkelt bakat flera satser och lagt fyra likadana kakor bredvid varandra och dekorerat med frosting så att det ser ut som en enda stor kaka. Zucchinin gör att kakan hålls fuktig i flera dagar." /Tara Junker

Ingredienser

portioner bitar
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 1 citron (ekologisk)
  • 100 g zucchini
  • 0,5 dl fläderblomssaft (från koncentrat)
  • 2 msk vallmofrö
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver

Frosting

  • 1 dl florsocker
  • 1,5 msk fläderblomssaft (från koncentrat)
  • 1 msk vallmofrö
  • 250 g mascarpone

Servering

  • citronskal (till garnering)
  • ätbara blommor, torkade (till garnering)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en brödform (ungefär 10 x 25 cm) med smör.
  2. Vispa smör och socker fluffigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt ägg och yoghurt och fortsätt vispa.
  3. Tvätta citronen noga och zesta skalet. Riv zucchinin och blanda ner citronskal och zucchini i smeten.
  4. Häll i flädersaft och vallmofrön. Vänd ner mjölet och bakpulvret i degen och blanda tills du får en jämn smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda i ugnen i 50–60 minuter, tills kakan inte längre är kladdig. Låt svalna helt i formen innan du stjälper upp kakan på ett fat.
  6. Frosting
    Blanda ihop florsocker, flädersaft och vallmofrön i en liten skål tills du får en klumpfri glasyr.
  7. Vispa upp mascarponen med elvisp och häll ner glasyren. Blanda till en jämn frosting och bred ut över kakan då den svalnat.
  8. Servering
    Dekorera med citronskal och ätbara blommor.