Zizga gröt från 2300 f.Kr.

POPULÄRT
koket.se
Zizga gröt från 2300 f.Kr.
Foto: Pelle Lundberg
Arim Hawsho
Arim Hawsho

Zizga gröt från 2300 f.Kr.

Av: Arim Hawsho

Från: Nyhetsmorgon

8 ingredienser

45 m

"Vetekornsgröt med yoghurt och fräst mynta från den mesopotamiska staden Lagash. Passar lika bra till frukost som middag. Offrades av kung Urukagina till jordbruksguden Ninurta under en festival 2300 f.Kr."

Se Arim Hawsho laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Durumkärnor

  • 4 dl matdurum (hela kärnor)
  • 1 l vatten, kallt
  • 1 tsk salt

Yoghurtblandning

  • 5 dl yoghurt (3% naturell)
  • 4 dl vatten, kallt
  • 1 tsk salt

Kryddblandning

  • 1 dl rapsolja
  • 1,5 msk torkad mynta

Gör så här

Durumkärnor

  1. Mät upp matdurum, vatten och salt i en kastrull. Koka upp på hög värme.
  2. Sänk värmen och låt småkoka utan lock i 40 minuter.

Yoghurtblandning

  1. Rör ihop yoghurt, vatten och salt i en kanna.

Kryddblandning

  1. Häll rapsolja och torkad mynta i en liten kastrull och sätt på hög värme. När det börjar fräsa avlägsnar du kastrullen från plattan.

Servering

  1. Servera rätten i tre steg. Lägg durumkärnorna i en djup tallrik och gör en grop i mitten.
  2. Häll yoghurten i gropen.
  3. Ringla slutligen oljan över yoghurten.